ΗΠΑ: Μπάιντεν και ΜακΚάρθι «συμφώνησαν επί της αρχής» για τα όρια δανεισμού

Σε «συμφωνία επί της αρχής» κατέληξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι αργά το Σάββατο, αναφορικά με τον περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών και την επίλυση της διαφαινόμενης κρίσης χρέους πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου, δήλωσε ο ΜακΚάρθι, σύμφωνα με το Associated Press.

Η συμφωνία πάνω στο όριο δανεισμού, θα απέτρεπε μια καταστροφική στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο τη δημοκρατική όσο και τη ρεπουμπλικανική πλευρά με τις παραχωρήσεις που έγιναν για την επίτευξή της.

Ο Δημοκρατικός και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέληξαν στη συμφωνία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε ο ΜακΚάρθι. Η χώρα και ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθούσαν και περίμεναν την επίλυση της πολιτικής αντιπαράθεσης που απειλούσε την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Με το περίγραμμα της συμφωνίας να είναι έτοιμο, το νομοθετικό πακέτο θα μπορούσε να συνταχθεί και να μοιραστεί εγκαίρως για τις σχετικές ψηφοφορίες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή και αργότερα στη Γερουσία.

Κεντρικό σημείο του πακέτου είναι μια διετής συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα κρατήσει τις δαπάνες σταθερές για το 2024 και θα επιβάλει όρια για το 2025 με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου του χρέους για δύο χρόνια, μεταθέτοντας το ασταθές πολιτικό ζήτημα για μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν συζήτησε επίσης τηλεφωνικά τόσο με τον Χακίμ Τζέφρις, τον ηγέτη του κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και με τον Τσακ Σούμερ, τον επικεφαλής της παράταξης στη Γερουσία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: