ΗΠΑ: Αρχίζουν σύντομα να διαπραγματεύονται συμφωνία για το εμπόριο με την Ταϊβάν

Το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Ταϊπέι ενδέχεται να προκαλέσει οργή στην Κίνα — Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ταϊβάν το 1979, όταν αναγνώρισαν το Πεκίνο ως τον μόνο επίσημο αντιπρόσωπο της Κίνας

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν το προσεχές διάστημα να συζητούν τη σύναψη συμφωνίας για το εμπόριο με την Ταϊβάν, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Γνωρίζω ότι έχουμε συνομιλίες με την Ταϊβάν, ή ότι θα τις αρχίσουμε σύντομα, για τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου κάποιας μορφής. Οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια ακρόασής του σε επιτροπή του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον.

Παρέπεμψε πάντως στην αμερικανίδα αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR), την Κάθριν Τάι, για οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τις μέλλουσες διαπραγματεύσεις αυτές.

Το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Ταϊπέι ενδέχεται να προκαλέσει οργή στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και απειλεί να καταφύγει στη βία σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της ή ξένης επέμβασης.

Επισήμως, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ταϊβάν το 1979, όταν αναγνώρισαν το Πεκίνο ως τον μόνο επίσημο αντιπρόσωπο της Κίνας. Στην πράξη, παρότι η Ουάσινγκτον εφαρμόζει την επιλεγόμενη πολιτική της ενιαίας Κίνας, παραμένει η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της νήσου και ο προμηθευτής της υπ’ αριθμόν ένα σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

«Η Ταϊβάν πρέπει να έχει τα μέσα να αμυνθεί», επαναβεβαίωσε χθες ο Άντονι Μπλίνκεν. Συνεχίσουμε να προμηθεύουμε με σημαντικό εξοπλισμό την Ταϊβάν για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε, μιλώντας περί «αληθινών ανησυχιών» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την «αυξανόμενη επιθετικότητα» του Πεκίνου έναντι της νήσου.

Σύμφωνα με την Μπόνι Γκλέιζερ, ειδικό για την Ταϊβάν στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ, η τοποθέτηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί ένδειξη πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το πλαίσιο του εμπορίου και των επενδύσεων (Trade Investment Framework Talks, TIFA) που πρακτικά ανεστάλησαν μετά το πέρας της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2016.

Αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να υπογράψει επίσημη συμφωνία για το εμπόριο με την Ταϊβάν. Κατά την ειδικό, η Ταϊπέι, αλλά και προσωπικά η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, αδημονούν για την προοπτική της επανέναρξης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την Μπόνι Γκλέιζερ, το Πεκίνο θα επέκρινε έντονα κάθε τέτοια κίνηση καθώς θα θεωρήσει πως θα ανοίξει τον δρόμο ώστε και άλλες δυτικές χώρες και δυνάμεις, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ταϊβάν για το εμπόριο. Θα θεωρήσει πάνω απ’ όλα την διαπραγμάτευση περαιτέρω αθέτηση της αμερικανικής δέσμευσης «στην πολιτική της ενιαίας Κίνας», εξήγησε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: