ΗΠΑ: Αδίστακτοι οι Ταλιμπάν, δεν είναι σαφές εάν έχουν αλλάξει

«Μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι αυτή είναι μια αδίστακτη οργάνωση από το παρελθόν και εάν έχει αλλάξει ή όχι θα φανεί», δήλωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός,  Μαρκ Μίλεϊ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει από την «αδίστακτη οργάνωση» που ήταν κάποτε.

«Μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι αυτή είναι μια αδίστακτη οργάνωση από το παρελθόν και εάν έχει αλλάξει ή όχι θα φανεί», δήλωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με τη λήξη της προθεσμίας για την ολοκληρωτική απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων τη Δευτέρα 30 Αυγούστου τερματίστηκε επίσημα η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Και μαζί με αυτήν, ένας πόλεμος που είχε αρχίσει πριν από 20 χρόνια, σαν συνέπεια της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Οι Ταλιμπάν, οι απροσδόκητοι νικητές της πολυετούς και αιματηρής πολεμικής σύγκρουσης, πανηγύρισαν την απογείωση του τελευταίου αμερικανικού αεροπλάνου από την Καμπούλ με πυροβολισμούς, συνοδευόμενες -ως συνήθως- από δοξολογία στον Αλλάχ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «η χώρα μας κατόρθωσε να απελευθερωθεί πλήρως, χάρη στο Θεό». Παρόλ’ αυτά, ενώ από το Αφγανιστάν έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια 123.000 ξένοι, στη χώρα έχουν απομείνει -εγκλωβισμένοι και με άγνωστες προοπτικές για το μέλλον τους- τουλάχιστον 200 Αμερικανοί».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι είναι «βασικό» να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ και υποσχέθηκε να μην ξεχαστούν αυτοί που προσπαθούν να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: