Ιορδανία: Ο πρίγκιπας Χάμζα ζήτησε τη βοήθεια του Ριάντ για να ανατρέψει τον βασιλιά

 Ο Χάμζα δεν θα βρεθεί στο εδώλιο των κατηγορουμένων και θα δικαστούν μόνο ο Μπάσεμ Αουαντάλα και ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 20 ετών

Ο πρίγκιπας Χάμζα θέλησε να ανατρέψει τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας και για να το επιτύχει ζήτησε τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο φερόμενων ως συνεργών του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης που θα αρχίσει την προσεχή εβδομάδα ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, ο Χάμζα δεν θα βρεθεί στο εδώλιο των κατηγορουμένων. Μετά την πρωτοφανή κρίση που συγκλόνισε τη μοναρχία τον περασμένο Απρίλιο, ο Χάμζα υποσχέθηκε να “μείνει πιστός” στον Αμπντάλα Β‘.

Θα δικαστούν μόνο ο Μπάσεμ Αουαντάλα, πρώην επικεφαλής του βασιλικού γραφείου, κάτοχος σαουδαραβικής υπηκοότητας και μισητός από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, που διετέλεσε για κάποιο διάστημα ειδικός απεσταλμένος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Κινδυνεύουν να καταδικαστούν, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους, σε κάθειρξη 20 ετών.

Ωστόσο, ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά βρίσκεται στο κέντρο της συνωμοσίας: “ο πρίγκιπας Χάμζα ήταν αποφασισμένος να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία να γίνει βασιλιάς, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τα έθιμα των Χασιμιτών”, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

“Για να το επιτύχει, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις ανησυχίες και τα προβλήματα του λαού και να πυροδοτήσει τη στάση και την απογοήτευση στην κοινωνία, κυρίως μέσα από τα μηνύματα στο Twitter που συνέτασσε ο Μπάσεμ Αουαντάλα”, προστίθεται στο κείμενο.

Ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, “φίλος και συγγενής” του Χάμζα, συνέστησε τον Μπάσεμ Αουαντάλα για “υποστήριξη από το εξωτερικό προκειμένου να βοηθήσει τον πρίγκιπα Χάμζα να ανέλθει στον θρόνο”.

Πράγματι, διευκρινίζει το κατηγορητήριο, ο Μπάσεμ Αουαντάλα “ήταν προσκείμενος στους αξιωματούχους του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και διέθετε δίκτυο επαφών και σχέσεων στο εξωτερικό που διαμόρφωσε όταν ήταν επικεφαλής των Ανακτόρων και υπουργός Προγραμματισμού”.

Ο πρίγκιπας Χάμζα ήταν κυρίως ανήσυχος από τη στάση του Ριαντ. “Αν μου συμβεί κακό στην Ιορδανία, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι θα με βοηθήσουν ή όχι”, ρωτά τον Μπάσεμ Αουαντάλα.

Αλλά φορά, τον ρωτά αν υπάρχουν “θετικές εξελίξεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά ο Μπάσεμ Αουαντάλα απαντά ότι οι επισκέψεις του στο Ριάντ είναι περιορισμένες λόγω της Covid και ότι δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να συζητήσει γι αυτό αλλά θα το κάνει μόλις καταστεί δυνατόν”.

Η Σαουδική Αραβία, γειτονική χώρα και μεγάλη περιφερειακή δύναμη, ήταν η πρώτη που αντέδρασε μετά την ανακοίνωση από το Αμάν μιας συνωμοσίας με στόχο να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια του βασιλείου της Ιορδανίας.

Τα βασιλικά ανάκτορα της Σαουδικής Αραβίας είχαν εκφράσει μέσω Twitter “την πλήρη στήριξή τους” στην Ιορδανία “και στις αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβαν ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν για να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα”.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: