Ηνωμένο Βασίλειο: Έπιασαν τον «εγκέφαλο» σπείρας που διακίνησε εκατοντάδες Κούρδους μετανάστες

Συνελήφθη στην Αγγλία ο «εγκέφαλος» κυκλώματος με μεγάλη δράση στη διακίνηση Κούρδων μεταναστών, όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

Πρόκειται για τον 45χρονο Ταρίκ Ναμίκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της NCA ήδη από το 2017.

Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου του Μάντσεστερ από τις 9 Δεκεμβρίου, καθώς δεν παρέστη στη δίκη, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών. Σύμφωνα με την Daily Mail, μαζί του καταδικάστηκαν άλλα τέσσερα μέλη της συμμορίας ως συνεργοί.

Ο 45χρονος κατηγορούμενος ήταν μέλος επικεφαλής μιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που σχετιζόταν με τη λαθραία μεταφορά μεταναστών από το Ιράκ και το Ιράν προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας τους συνήθως κρυμμένους στο πίσω μέρος φορτηγών οχημάτων που εισέρχονταν στη χώρα.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε κατά του Ναμίκ, καθώς δεν παρέστη στο δικαστήριο όπως είχε οριστεί, με τις αρχές να του περνούν χειροπέδες αμέσως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ με πτήση από την Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή.

Η οριστική ποινή αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση η οποία συνεργαζόταν με λαθρέμπορους στο εξωτερικό και εκτιμάται μέχρι στιγμής πως κατάφερε να μεταφέρει λαθραία τουλάχιστον 1.900 μετανάστες μέσα σε μια διάρκεια μόλις 50 ημερών, πολλοί από τους οποίους συνελήφθησαν στα Βαλκάνια στη Γαλλία ή και τη Γερμανία.

Αφού κατάφεραν να διασχίσουν επιτυχώς κατά μήκος τη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας στην άλλη άκρη στο Ηνωμένο Βασίλειο η σπείρα με άλλα μέσα προσπαθούσε να τους κάνει να εισέλθουν στη Βρετανία να ζητήσουν άσυλο.

Μαζί με τον Ναμίκ, τέσσερις άλλοι άνδρες — ο Hajar Ahmed, 39 ετών, από το Μάντσεστερ, ο Soran Saliy, 32, από το Stoke, ο Habil Gider, 54, από το Stoke και ο Hardi Alizada, 32 ετών, από το Nottingham — καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές που κυμαίνονταν από 16 μήνες λεως και πάντε χρόνια, για τον ρόλο τους στο εγκληματικό σχέδιο.

Ο διοικητής του κλάδου της εθνικής υπηρεσίας εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), Ρίτσαρντ Χάρισον, δήλωσε: «Ο Ναμίκ ήταν ένας διακινητής με μεγάλη δραστηριότητα, η εγκληματική ομάδα του οποίου έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τους ευάλωτους μετανάστες, ενώ αυτός καρπωνόταν τα κέρδη. Είμαι χαρούμενος που θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα που διέπραξε».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: