«Ήμαστε φίλες για 15 χρόνια και πλέον δεν μιλάμε! ΓΙΑΤΙ;»

Ήμαστε φίλες για 15 και πρόσφατα τα «σπάσαμε». Δεν κατάλαβα γιατί και νιώθω χάλια. Είμαι μόνη και δεν έχω κανέναν. Και έχω και τους γονείς μου να μου λένε, «νέα κοπέλα είσαι, βγες λίγο έξω…».

Περνάω όλη την ώρα στο σπίτι και απλά σκέφτομαι τον λόγο. Ποτέ δεν μου εξήγησε ούτε μου έδωσε μια ευκαιρία ή χρόνο για να της πω μερικές κουβέντες, να γίνει μια συζήτηση… Απλά μου το ανακοίνωσε. Δεν ήταν απλά φίλη μου, ήταν αδερφή μου…

Έχω καταλήξει να νιώθω ένα τίποτα, νιώθω σαν να μου πήραν όλες τις ωραίες μου στιγμές. Σπαράζω στα κλάματα κάθε βράδυ… Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σας νιώθω θυμωμένη και φοβισμένη. Συγκεκριμένα νομίζω πως θυμώνετε εξαιρετικά κάθε φορά που χάνετε κάποιο πρόσωπο από τη ζωή σας, πράγμα φυσιολογικό αλλά νομίζω επίσης πως φοβάστε να πενθήσετε. Αντί αυτού κάνετε κάτι που το περιγράφετε ως «διαγραφή».

Μερικά πράγματα ίσως τα παίρνετε πιο σοβαρά από όσο χρειάζεται και επειδή η σκέψη σας δεν δικαιολογεί τη σοβαρότητα με την οποία τα νιώθετε, οδηγούν σε μια κατάσταση που περιγράφετε ως κενό. Το κενό είναι μια κατάσταση συναισθηματικής πείνας από την οποία χρειάζεται να λυτρωθείτε.

Να συζητήσετε για όλα αυτά που φοβάστε

Να μιλήσετε για τον θυμό που σας προκαλεί η αδικία της απώλειας, να συζητήσετε για όλα αυτά που φοβάστε να ρωτήσετε και να πείτε στους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή σας. Νομίζω πως ο φόβος μήπως ξαναβρεθείτε στην κατάσταση να χάσετε άλλον άνθρωπο από τη ζωή σας, σας έκανε εσωστρεφή με σκοπό να προστατευτείτε από αυτό.

Όμως, το κενό ίσως είναι μια ανάγκη σας να δημιουργήσετε νέες σχέσεις, σχέσεις που να έχουν νόημα για σας, όπου θα εκφράζετε τα συναισθήματά σας και που θα περάσουν κάτω από τις επιφάνειες, θα γεμίσουν κάπως το κενό και δεν θα καταλήγουν εξαιτίας ασήμαντων αφορμών.

Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή χρειάζεστε μια στήριξη την οποία μπορείτε να αναζητήσετε από κάποιον οικείο σας ή κάποιον θεραπευτή που να σας εμπνέει οικειότητα. Χρειάζεστε συναισθηματική φροντίδα και σας προτείνω να την επιδιώξετε.

Γυναικεία φιλία vs ανδρική φιλία! Ομοιότητες και διαφορές

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: