Ηλιόπουλος: Δίκαιη η κριτική του κόσμου προς την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε δομικές αλλαγές για την επόμενη ημέρα και μένουν ακόμη να γίνουν και άλλα σημαντικά βήματα για μια κοινωνία με αλληλεγγύη. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι η επιστροφή στη μνημονιακή πειθαρχία», ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ρωτήθηκε για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. «Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν ενθουσιάστηκε ξαφνικά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι ένας κόσμος που το προηγούμενο διάστημα στήριξε καλοπροαίρετα τον ΣΥΡΙΖΑ, περίμενε περισσότερα από την κυβέρνηση. «Αυτή η κριτική είναι δίκαιη, ταυτόχρονα είναι όμως μια κριτική που δίνει μια βάση για να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Ακριβώς αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με την παρουσίαση του προγράμματος, πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής. Δηλαδή, να πούμε το πώς εμείς φανταζόμαστε το επόμενο διάστημα, τώρα που τελειώνει μια πολύ δύσκολη περίοδος για την ελληνική κοινωνία, το πώς φανταζόμαστε μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια για την επόμενη μέρα», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι εκείνο για το οποίο θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μπορεί να κάνει παραπάνω βήματα από όσα έκανε μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον στόχο για δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι είναι ένας στόχος «συντηρητικός», με δεδομένο ότι την περίοδο 2014-2018 δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας – και σήμερα, το πρώτο τετράμηνο του 2019, το ισοζύγιο είναι θετικό με άλλες 110.000 θέσεις εργασίας. «Συνεπώς, να θέτουμε στόχο στο τέλος της τετραετίας, να έχουμε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος, δηλαδή τις 1.000.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα στην κρίση, αυτή τη στιγμή προκύπτει απολύτως με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που σήμερα πατάει πλέον καλύτερα στα πόδια της, και προχωράει», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τα περί αντιγραφής του προγράμματος της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στο δικό μας πρόγραμμα δεν θα βρει κανείς 5 προς 1 στο Δημόσιο, ούτε 7ήμερη εργασία, ούτε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ούτε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις που ευαγγελίζεται η ΝΔ», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος για να προσθέσει ότι είναι τουλάχιστον άστοχη η κριτική για αντιγραφή. Ιδίως για το πρόγραμμα της ΝΔ στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας είπε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που, ως κυβέρνηση κατήργησε τον κατώτατο μισθό «μέσα σε ένα βράδυ», τον μείωσε κατά 23% (και κατά 32% για τους νεότερους έως 25 ετών), είναι εκείνη η κυβέρνηση που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας το 2012 και υπερασπιζόταν αυτές τις «μεταρρυθμίσεις». Όπως δε, επισήμανε, όταν η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η ΝΔ την καταψήφισε, όπως καταψήφισε και τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας, τα μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, τον αποκλεισμό από δημόσιους διαγωνισμούς, όσων παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που έχει πει, αυτολεξεί, ότι το παραδοσιακό ωράριο 9 με 5, είναι ξεπερασμένο. Έχει πει ότι προτιμάει τις επιχειρησιακές από τις κλαδικές συμβάσεις. Για δε το 7ημερο, η φράση του προέδρου της ΝΔ ήταν “γιατί να μην προτείνουμε κάτι νέο;’», σχολίασε ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος.

«Για εμάς είναι κρίσιμη και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η ύπαρξη κανόνων. Όταν μιλάμε για ποιοτικές θέσεις εργασίας, μιλάμε για θέσεις εργασίας με ασφάλεια, με κανόνες, με δικαιώματα, με ωράριο. Αλλιώς δεν μπορεί να είναι ποιοτική, ακόμη και μια καλά αμειβόμενη, θέση εργασίας», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία και την επιθεώρηση εργασίας, μόνο το τελευταίο 8μηνο έχουν αυξηθεί οι δηλωμένες υπερωρίες κατά 170%, δηλώθηκαν δηλαδή σχεδόν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας και άρα πληρώθηκαν. «Είναι ώρες, που πριν ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις, δεν δηλωνόντουσαν καν. Είναι το ελεγκτικό έργο που έφερε τέτοιο αποτέλεσμα, που σημαίνει και καλύτερους μισθούς και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, και καλύτερη ζωή», είπε ο κ. Ηλιόπουλος και παρατήρησε: «Δεν πιστεύω επίσης ότι επί των ημερών μιας κυβέρνησης της ΝΔ, θα ακούγαμε ποτέ είδηση για πρόστιμο σε μια μεγάλη τράπεζα, ύψους 1,6 εκ. ευρώ, για παραβίαση των εργασιακών κανόνων».

Αναφορικά με την κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία των επενδύσεων, ο Νάσος Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι η ελληνική οικονομία στο επίπεδο των εξαγωγών, μέχρι και το 2009 ήταν τελευταία. Από το 2009 έως το 2014 αυξήθηκαν λίγο οι εξαγωγές λόγω της μείωσης του ΑΕΠ, ενώ για το 2018, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 66 δισ. ευρώ. Επικαλέστηκε επίσης την επένδυση της εταιρείας «Παπαστράτος» που δημιούργησε θέσεις εργασίας. Όσο για την περίπτωση του Ελληνικού, ο κ. Ηλιόπουλος έσπευσε να παρατηρήσει, ότι ενώ το παλαιό αεροδρόμιο είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2001, η ΝΔ υπέγραψε μια σύμβαση μόλις το 2014, και μάλιστα ήταν μια σύμβαση με 12 αιρεσιμότητες για να προχωρήσει.

«Αυτή τη στιγμή, στα δημόσια ταμεία υπάρχουν 34 δισ. ευρώ. Για εμάς, αυτά τα 34 δισ. δεν είναι απλά ένας αριθμός. Είναι μια ασπίδα δημοκρατίας για την επόμενη μέρα», είπε επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Για το ζήτημα που ανέκυψε με τις μετατάξεις και την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε, πως μόλις προέκυψε ένα ζήτημα ηθικής, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε με τον πιο κορυφαίο τρόπο, και ο πρωθυπουργός αντέδρασε όπως δεν είχαν αντιδράσει οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ρωτήθηκε και για την θέση του στην εκλογική μάχη ενόψει της 7ης Ιουλίου. «Ο δήμος της Αθήνας είναι μια πολύ σημαντική ιστορία για μένα. Δεν είναι κάτι που αφορούσε μια προεκλογική περίοδο, και σκοπεύω να βοηθήσω να είμαστε η πιο δημιουργική αντιπολίτευση στο δήμο. Σχετικά με τις εκλογές, αν είμαι υποψήφιος – το οποίο δεν είναι δικιά μου απόφαση – θα είμαι σε μη εκλόγιμη θέση», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: