Ικανοποίηση στους επικεφαλής της Ευρώπης για τη συμφωνία – Οι πόροι και οι σύνδεση με το κράτος δικαίου

Τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από πέντε ημέρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων τόνισαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν.

«Πετύχαμε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους τους Ευρωπαίους. Ήταν ένας μαραθώνιος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλα τα 27 κράτη-μέλη, αλλά ειδικά για τους πολίτες. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία. Πρόκειται για μια ισχυρή συμφωνία. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για τη σωστή συμφωνία για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσέθεσε ότι «επιδείξαμε συλλογική ευθύνη και αλληλεγγύη κι επίσης αποδείξαμε την πίστη μας σε ένα κοινό μέλλον. Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μία δύναμη που αναλαμβάνει δράση. Διαπραγματευτήκαμε για τα χρήματα, αλλά βεβαίως είναι πολλά περισσότερα από τα χρήματα, αφορά τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους, την υγεία τους. Είναι η πρώτη φορά που ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους στόχους για το κλίμα. Είναι η πρώτη φορά που ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι από τα βασικά κριτήρια για δαπάνες του προϋπολογισμού».

Ο Μισέλ κατέληξε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και είναι ένα μήνυμα απαραίτητο σε μία στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν χτυπηθεί από μία κρίση άνευ προηγουμένου».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη» και επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις για την οικονομία και την υγεία, αλλά η Ευρώπη καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με έναν πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο έχοντας εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτό θα ωφελήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ συνδέει την αλληλεγγύη με την ευθύνη. Αλληλεγγύη γιατί και τα 27 κράτη-μέλη μαζί στηρίζουν το NextGenerationEU και ευθύνη γιατί το NextGenerationEU δεν δείχνει μόνο το δρόμο για έξοδο από την κρίση αλλά επίσης είναι το παράδειγμα για μία πιο ανθεκτική Ευρώπη».


Σασόλι: Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων προκειμένου να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Τώρα», πρόσθεσε, «πρέπει να εργαστούμε για να βελτιώσουμε αυτά τα εργαλεία, δεν θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια για ένα ακόμη πιο φιλόδοξο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και για την αποσαφήνιση των νέων ιδίων πόρων».

Καταλήγει υποσχόμενος ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εργαστεί για να προστατέψει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών».


Λεμέρ: Η συμφωνία σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης

Η συμφωνία της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της covid-19 σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Αυτή η νέα Ευρώπη θα είναι «πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και επιπλέον πιο γαλλογερμανική», πρόσθεσε ο Λεμέρ, υπενθυμίζοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρώπη συμφώνησε να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους».

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα λάβει 40 δισεκατομμύρια ευρώ.


Σάντσεθ: Πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ

Η Ισπανία θα λάβει 140 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών, έπειτα από πέντε ημέρες μαραθώνιων συνομιλιών, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Από τα χρήματα αυτά τα 72,5 δισεκατομμύρια θα αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα θα δοθούν με τη μορφή δανείου, εξήγησε ο Σάντσεθ.

«Είναι μια καταπληκτική συμφωνία για την Ευρώπη και μια καταπληκτική συμφωνία για την Ισπανία», δήλωσε ο Σάντσεθ σήμερα στους δημοσιογράφους.

«Η Ευρώπη έθεσε τις βάσεις για μια απάντηση στην κρίση covid-19 χωρίς να χάσει το όραμά της για το μέλλον», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ένα πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ».

Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσει τις επενδύσεις με στόχο την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, τη μετάβασή της προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας αλλά και την παιδεία, εξήγησε ο Σάντσεθ.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.


Οι διαπραγματεύσεις, οι πόροι και το κράτος δικαίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία επί σχεδίου υποστήριξης των οικονομιών τους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, βασισμένο για πρώτη φορά στο κοινό χρέος, έπειτα από τετραήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις υψηλής έντασης στις Βρυξέλλες.

Το πακέτο, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμφωνήθηκε έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις κατά την διάρκεια των οποίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χτύπησε οργισμένος την γροθιά του στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απείλησε με βέτο, ενώ Χάγη και Βιένη αντιστάθηκαν επί μακρόν σε ένα σχέδιο υπερβολικά γενναιόδωρο για τα γούστα τους.

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση των ιστορικών διαπραγματεύσεων που αποκατέστησαν την σημασία του γαλλογερμανικού άξονα στην ηγεσία της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έκανε λόγο για μία «μεγάλη συμφωνία για την Ευρώπη» χαρακτηρίζοντάς την «πραγματικό Σχέδιο Μάρσαλ».

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και σε κάποιες στιγμές πολύ δύσκολες για όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, διευθυντής ορχήστρας της συνόδου κορυφής, που διήρκεσε περισσότερες από 90 ώρες.

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής δεν έσπασε για 25 μόλις λεπτά, το ρεκόρ της συνόδου της Νίκαιας του 2000 με θέμα τις μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Εκείνη η σύνοδος είχε διαρκέσει 92 ώρες. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προσφέρθηκε να παρατείνει την τοποθέτησή του κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σήμερα νωρίς το πρωί για να ξεπεραστεί το ρεκόρ της Νίκαιας.


Μεταφορά πόρων

Για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, που αντιμετωπίζει ιστορική ύφεση, το σχέδιο προβλέπει πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αγορές. Το πακέτο αποτελείται από 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων, οι οποίες θα χορηγηθούν στα περισσότερο πληγέντα από την πανδημία κράτη. Θα πρόκειται για κοινό ευρωπαϊκό χρέος που θα αποπληρωθεί από τους 27.

Πέραν των επιχορηγήσεων, 360 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα στις ευρωπαϊκές χώρες για δανεισμό. Αυτά τα ποσά θα αποπληρωθούν από τις χώρες που θα δανεισθούν.

Το σχέδιο ανάκαμψης θα συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2021-2027) ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ (154 δισεκατομμύρια ανά έτος).

Η έκδοση κοινού χρέους, γεγονός πρωτοφανές που σπάει ένα από τα ταμπού της Ενωσης, στηρίζεται σε γαλλογερμανική πρόταση, που προκάλεσε την λυσσώδη αντίσταση τεσσάρων χωρών, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας, στις οποίες προστέθηκε στην συνέχεια η Φινλανδία.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε επέμεινε στο τέλος των διαπραγματεύσεων ότι η κοινή δανειοδότηση δεν αποτελεί απαρχή της «Ένωσης των μεταφορών», εννοώντας την διαρκή μεταφορά του πλούτου του ευρωπαϊκού Βορρά προς τον Νότο, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Πρόκειται για μία επιχείρηση ad hoc, η αναγκαιότητα της οποίας είναι προφανής δεδομένης της κατάστασης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.


Κράτος δικαίου

Για να ξεπερασθεί η αντίσταση των «5», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χρειάσθηκε να αναθεωρήσει την αρχική του πρόταση και να τους δώσει κίνητρα.

Κυρίως αναθεωρώντας προς τα κάτω το πακέτο των 500 δισεκατομμυρίων σε επιχορηγήσεις, όπως ήταν η αρχική γαλλογερμανική πρόταση. Αλλά επίσης αυξάνοντας τις επιστροφές προς τις χώρες αυτές , που θεωρούν ότι η συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι δυσανάλογα μεγάλη. Οι επιστροφές της Γερμανίας παρέμειναν σταθερές.

«Για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία, ο προϋπολογισμός συνδέεται με κλιματικούς στόχους, για πρώτη φορά ο σεβασμός του κράτους δικαίου αναγορεύεται σε προϋπόθεση για την χορήγηση πόρων», δήλωσε επίσης ο Σαρλ Μισέλ.

Η σύνδεση αυτή ανάμεσα στην χορήγηση πόρων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου γίνεται βάσει πρότασης της Κομισιόν και θα επιτρέπει «την λήψη μέτρων με ειδική πλειοψηφία σε περίπτωση παραβιάσεων», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η θέσπιση αυτών των προϋποθέσεων συνάντησε κατά τις διαπραγματεύσεις την αντίσταση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απείλησε με βέτο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ζήτησε τον τερματισμό της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά της χώρας του, η οποία θεωρητικά μπορεί να καταλήξει σε επιβολή κυρώσεων.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: