News tags : Κορονοϊός Πόλεμος Ουκρανία Συντάξεις ΕΝΦΙΑ Μετανάστες Μνημόνιο
Auto Ζώδια Σχέσεις Συνταγές Γυναίκα Μόδα MEDIA Σινεμά-tv Εργασία Αστεία Viral Games Quizzes

«Δύναμη» για τον ελληνικό τουρισμό οι ιαματικές πηγές

Λουτρά Πόζαρ

Σε ατμομηχανή ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα και κύριος αρωγός στην επιχειρούμενη προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής σαιζόν δύναται να εξελιχθεί ο ιαματικός τουρισμός. Την ανάδειξη της δυναμικής του θερμαλισμού στον τουρισμό αλλά και τις ευεργετικές επιδράσεις της υδροθεραπείας στους πολίτες ανέδειξε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος να προβάλλει τις Ιαματικές Πηγές σε ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος στις 22 Μαρτίου. Η εκδήλωση του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας επισκεπτόμενος το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, σημείωσε ότι με τις ιαματικές πηγές δύναται να εξευρεθούν σημαντικά έσοδα για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Η εκμετάλλευσή τους οφείλει να δημιουργήσει υποδομές με στόχο την προσέλκυση κοινού κάθε εισοδήματος. Βέβαια, κάποιες από τις πηγές οφείλουν να αξιοποιηθούν έτι περαιτέρω για την προσέλκυση υψηλού εισοδήματος τουριστών. Για να γίνει αυτή η αξιοποίηση, χρειάζονται διεθνείς επενδυτικοί παίκτες και είναι εύλογο ότι για την επίτευξη των παραπάνω πρέπει να αναπτυχθεί στοχευμένη πολιτική marketing.

Παράλληλα, το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Τομεάρχης τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, η Τομεάρχης τουρισμού και βουλευτής Σερρων της Νέας Δημοκρατίας κ.Φωτεινή Αραμπατζή, ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Βουλευτής Σερρών Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής.

Οι εγκαταστάσεις σήμερα

Επισημαίνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 82 επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις: 38 από αυτές ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους, 37 σε ιδιώτες και 7 στο κράτος (ΕΤΑΔ). Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, πωλήθηκαν 900.000 εισιτήρια το 2014 (το 70% κόπηκε σε δημοτικές επιχειρήσεις). Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν συγκριθεί με τα 2.500.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν το 2010, πριν, δηλαδή, η οικονομική κρίση χτυπήσει την χώρα μας. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συγκεντρώνεται το 33,85% του συνόλου, ενώ αντίστοιχο ποσοστό συγκεντρώνει και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη 80 Ιαματικές πηγές κατέθεσαν φάκελο αναγνώρισης του φυσικού τους πόρου ως ιαματικού. Από αυτές οι 14 πήραν ΦΕΚ (3 δημοτικές, 11 ιδιωτικές), 24 έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού και αναμένουν το ΦΕΚ και 34 περιμένουν να εξεταστεί ο φάκελος τους από την ΕΠΙΦΠ. Επίσης 8 Ιαματικές Πηγές θα καταθέσουν φάκελο μόλις δοθεί η σχετική παράταση προθεσμίας υποβολής των φακέλων, από το υπουργείο Τουρισμού.

Βραχίονας ανέλιξης του θεσμού του θερμαλισμού στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό να προστατεύσει και να αναπτύξει τους ιαματικούς και μεταλλικούς φυσικούς πόρους της χώρας μας. Σήμερα, αριθμεί 55 δήμους – μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ η έδρα του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Ιωάννης Καραγιάννης η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της δομή είναι πλούσια σε ιαματικούς φυσικούς πόρους (μεταλλικό νερό, λάσπη, υδρατμούς). «Η τέχνη της υδροθεραπείας γεννήθηκε στην Ελλάδα 2.500 χρόνια πριν. Η υδροθεραπεία άνθισε στο Αιγαίο και αργότερα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την Αρχαιότητα…

Από την Αρχαιότητα, οι ιαματικοί φυσικοί πόροι της χώρας μας προσέφεραν στην ανθρωπότητα τα «θεϊκά δώρα της υγείας, της ευεξίας και του σφρίγους». Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, από την Κω ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην χρήση του νερού ως θεραπευτικού μέσου. Ο ίδιος χρησιμοποίησε, κατά κόρον, το νερό – πόση και εξωτερικές εφαρμογές – για την αντιμετώπιση ασθενειών κάθε είδους» προσθέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου -που ταυτόχρονα διατελεί και Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ όντας δήμαρχος Λαγκαδά- συμπληρώνοντας ότι μέχρι σήμερα, πολλές ιαματικές πηγές στην Ελλάδα βρίσκονται σε ή κοντά αρχαιολογικά μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής δομής διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταλλικών πηγών. Φυσικές αναβλύσεις θερμού και ψυχρού μεταλλικού νερού δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, σε ορεινούς όγκους, σε ακρογιαλιές και σε πεδινές εκτάσεις, μαρτυρούν ένα πλούσιο υδάτινο ιαματικό δυναμικό σε διαφορετικά περιβάλλοντα του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.

Τα ελληνικά ιαματικά νερά 

Ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι «ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει κάθε είδους υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις σε θερμαλιστικό περιβάλλον ως μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης της ανθρώπινης υγείας. Αυτές οι μονάδες, οι οποίες επηρεάζουν το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής τους, αποτελούν το κλειδί της οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και σχετίζονται με την τοπική ιστορία και παράδοση. Τα υδροθεραπευτήριά μας προσφέρουν όλες τις μορφές υδροθεραπείας: λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, υδροκινησιοθεραπεία, αλλά και λασποθεραπεία, κλιματοθεραπεία και θαλασσοθεραπεία. Η υψηλή ποιότητα των ελληνικών ιαματικών νερών, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χημικά στοιχεία ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις όπως ρευματισμοί, αρθριτικά, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νεφρολογικά προβλήματα. Ο στόχος, του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας εδώ και 33 χρόνια είναι να φέρει στο προσκήνιο τον Τουρισμό Υγείας και να προωθήσει τον θερμαλισμό και τις εφαρμογές του».

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  

Τα «καρφιά» της Καινούργιου σε Μουτσινά-Μπεκατώρου για τα νούμερα τηλεθέασης (VIDEO)

Τις μπηχτές της προς τους Νίκο Μουτσινά και Μαρία Μπεκατώρου με αφορμή τη συμπεριφορά τους απέναντι στον Γρηγόρη Αρναούτογλου που πήγε καλεσμένος στην εκπομπή τους έριξε η Κατερίνα Καινούργιου.

«Νίκο μου και Μαρία μου, το θέμα είναι ότι μπορεί να θέλετε να φύγει ο Γρηγόρης, αλλά κοιτώντας την AGB την επόμενη μέρα, είδα ότι σας ευνόησε πολύ», είπε η Κατερίνα Καινούργιου γελώντας.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: thestival.gr

media

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  

Δημοσκόπηση: Μάχη «στήθος με στήθος» για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Πολύ μικρές οι διαφορές των δύο κομμάτων εξουσίας πλέον σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για την Real News. Τα ποσοστά των δύο κομμάτων βρίσκονται κάτω από το 20% με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι πρώτη σε προτιμήσεις με διαφορά…

Αναλυτικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ 17%
ΝΔ 16,3%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 4,2%
ΚΚΕ 4,9%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 2,3%
ΑΝΕΛ 2,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,7%
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2,3%
ΑΛΛΟ 2,3%
ΔΞ/ΔΑ 22,9%
ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ/ΑΠΟΧΗ 17,6%

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  

ΥΠΟΙΚ: Απορρίπτει τα περί «έκρηξης» ληξιπρόθεσμων οφειλών την τρέχουσα περίοδο

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε σήμερα σχετικό πίνακα και επισημαίνει ότι «η συνολική εικόνα δεν επιβεβαιώνει τις ακραίες φωνές που δημιουργούν παραπληροφόρηση και αναφέρονται σε έκρηξη ληξιπρόθεσμων την τρέχουσα περίοδο».

Ειδικότερα από το ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι:

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Σεπτεμβρίου καταθέτουμε σχετικό πίνακα και επισημαίνουμε ότι:
1. Η συνολική εικόνα των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο για το 2015 αποδίδει τη διαχρονική δυσκολία και το μέγεθος του προβλήματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει τις ακραίες φωνές που δημιουργούν παραπληροφόρηση και αναφέρονται σε «έκρηξη ληξιπρόθεσμων» την τρέχουσα περίοδο. Η συνολική αύξηση του ληξιπροθέσμου υπολοίπου κατά την περίοδο 1/1/2015-30/9/2015 υπολογίζεται σε 7,02 δισ., ενώ η μεταβολή της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους είχε διαμορφωθεί σε 7,69 δισ. (η επιβάρυνση του προηγούμενου έτους ήταν κατά 9,5% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη του τρέχοντος έτους). Επιπλέον οι εισπράξεις έναντι ληξιπροθέσμου υπολοίπου της 30/11/2014 («παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές») κατά την περίοδο 1/1/2015-30/9/2015 ανέρχονται σε 1,36 δισ. αυξημένες κατά 1,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του προηγούμενου έτους οι οποίες υπολογίζονται σε 1,34 δισ. Επίσης κατά την περίοδο 1/12/2014-31/8/2015 διαμορφώθηκαν 10,81 δισ. «νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές», μειωμένες κατά 5,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά την οποία είχαν διαμορφωθεί 11,38 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για τον λόγο αυτό οι εισπράξεις της περιόδου 1/1/2015-30/9/2015 έναντι «νέων ληξιπροθέσμων οφειλών», οι οποίες ανέρχονται σε 1,28 δισ. παρουσιάζουν μείωση κατά 6,0% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του προηγούμενου έτους, οι οποίες υπολογίζονται σε 1,36 δισ. 

2. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τα capital controls, το Δημόσιο δεν μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, λόγω της «αναστολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών» η οποία δόθηκε με την υπ’ αριθ. 49214/21.7.2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

3. Παρά την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και την απουσία χρηματοδότησης της χώρας για όλο το 2015, συγκριτικά με τα άλλα χρόνια, η γενική εικόνα δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. 

Μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερόμενοι δυσμενείς παράγοντες, συνεχίζεται με στρατηγικό σχέδιο και ρεαλιστικούς στόχους η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα δύσκολου προβλήματος των ληξιπροθέσμων οφειλών.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  
Ακολουθήστε το Newsorama.gr



Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της σελίδας μας Περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close