Η χρήση των Ενετικών Τειχών στο επίκεντρο συναντήσεων

Στο Ηράκλειο βρίσκεται, σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. Η κ. Μενδώνη νωρίς το πρωί πραγματοποίησε επίσκεψη στα Ενετικά Τείχη, στις εγκαταστάσεις του Τένις Ηράκλειο Ο.Α.Α., ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Επίσης, η υπουργός συναντήθηκε στο Δήμο Ηρακλείου με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, αντιδημάρχους αλλά και με στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχες.

Σε δηλώσεις της, κ. Μενδώνη αναφερόμενη στο πάγιο αίτημα να παραχωρηθεί η χρήση των Ενετικών Τειχών στο Δήμο, σημείωσε ότι η προγραμματική σύμβαση έληξε το 2014 και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είμαστε σε θέση ως υπουργείο Πολιτισμού να μιλήσουμε για παραχώρηση», αλλά για «μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο και το Δήμο, προκειμένου ο καθένας να χρεωθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις». «Αυτό που είπα είναι ότι μπορεί να εκπονηθεί μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο και το Δήμο, προκειμένου ο καθένας να χρεωθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις, και εφόσον το επιτρέψουν οι συζητήσεις και ωριμάσουν οι συνθήκες, για να μιλήσουμε για παραχώρηση, να τεθεί το ζήτημα. Συμμερίζομαι το ότι τα Τείχη είναι οργανικό μέρος της πόλης, ανήκουν στην πόλη και τους πολίτες, οπότε η φροντίδα τους πρέπει να αφορά και την πόλη αλλά και το υπουργείο αφού μιλάμε για μνημείο», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «παραδόθηκε μέρος του μάστερ πλαν που έχει εκπονήσει ο Δήμος και αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση σε συνεργασία του υπουργείου και του Δήμου ώστε να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα με όλη τη διάθεση συνεργασίας». «Είναι βέβαιο ότι τα τείχη είναι ένας θησαυρός και αν αξιοποιηθούν σωστά θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία της πόλης», τόνισε.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. «Συζητήσαμε με την κ. Μενδώνη το θέμα της παραχώρησης των Τειχών και νομίζω ότι θα υπάρξει εξέλιξη, με μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και Δήμου που θα εξελιχθεί σε ολική παραχώρηση. Αυτή η σύμβαση φιλοδοξούμε να μην είναι μακράς διάρκειας, αλλά όσο θα χρειαστεί προκειμένου να μετατραπεί το συντομότερο δυνατό σε παραχώρηση», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός. Γνωστοποίησε επίσης ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της ενιαίας εμφάνισης των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης και αλλά θέματα για τα οποία θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα αντίστοιχες συναντήσεις.

Το παρών στη συνάντηση στο Δήμο Ηρακλείου έδωσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης ο οποίος δήλωσε: «Υπάρχει μια θετική ανταπόκριση όσον αφορά στην προγραμματική σύμβαση για τα Τείχη που μπορεί να εξελιχθεί σε παραχώρηση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επιπλέον θέσαμε στην κ. Μενδώνη, που είναι γνώστης των θεμάτων του Ηρακλείου, την πρόταση ενοποίησης των αρχαιολογικών χωρών της Κνωσού ή αλλιώς το θέμα του μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου. Μιας αντίστοιχης δηλαδή κίνησης με αυτή των Αθηνών, για περιπατητικές και άλλες διαδρομές. Με τέτοιες κινήσεις θα μπορούσε η πόλη να αναβαθμιστεί ουσιαστικά, κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να προχωρήσει. Άλλωστε η υπουργός είναι μια εξαίρετη πολιτικός και επιστήμονας όποτε γνωρίζει και η ίδια τη σπουδαιότητα όσων τη θέσαμε. Με καλή θέληση, βούληση και οργάνωση εκτιμώ ότι μπορούν να γίνουν σπουδαίες κινήσεις».

Στη συνάντηση που είχε η υπουργός στην Περιφέρεια, ο κ. Αρναουτάκης έθεσε στη κ. Μενδώνη το θέμα των καθυστερήσεων στην εκτέλεση έργων λόγω γραφειοκρατίας, εξηγώντας ότι εμποδίζεται συχνά η απορρόφηση κονδυλίων και η υλοποίηση σημαντικών εργασιών. «Με τις διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία και ιδιαίτερα στον 44/12 για τις δημοπρατήσεις, δεν καθίσταται εφικτό να τρέξουν έργα για τα οποία υπάρχουν κονδύλια. Το ερώτημα είναι, αν υπάρχουν πόροι 5 δισ. ευρώ και δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε πώς θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά έργα στην Κρήτη και πως τόσο η ίδια, όσο και η κυβέρνηση στοχεύουν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την επόμενη φάση ανάπτυξης για την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα, με βασικό πυλώνα τον Πολιτισμό. Ακόμη χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητικές τις συνομιλίες και σημείωσε: «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο Πολιτισμού, τα έργα που εκτελούνται, την πορεία και την απορροφητικότητα και επειδή ήταν στη σύσκεψη και η προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής, είδαμε και έναν μελλοντικό προγραμματισμό για επόμενες εντάξεις έργων, στην υπάρχουσα προγραμματική περίοδο».

Η υπουργός Πολιτισμού μετά τις συναντήσεις με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη είχε σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη.

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: