Η «Χωριατοπούλα του Μοριά» και η αυθεντική γοητεία της

Η «Χωριατοπούλα του Μοριά», έτσι αποκαλούσε τη Στεμνίτσα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, γιατί έτσι φάνταζε στα μάτια του το όμορφο αυτό χωριό του Μαίναλου. Άλλωστε, αποτελούσε το προσωπικό του καταφύγιο, αφού εκεί πήγαινε κάθε φορά που ήθελε να βρει παρηγοριά ή ακόμη και προστασία.

Η Στεμνίτσα είναι ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό της Αρκαδίας, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του Μαίναλου, σε υψόμετρο 1100 μέτρων και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Το αρχαίο της όνομα είναι Υψούς, όνομα το οποίο διατήρησε μέχρι περίπου τον 7ο αιώνα. Η σημερινή ονομασία της «Στεμνίτσα» έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός. Άλλωστε, το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στο ελατόδασος και το φαράγγι του Λούσιου.

Τα σπίτια της είναι πανέμορφα και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, συμβάλλοντας στην εξαιρετική ατμόσφαιρά της. Έχει, όμως, και ωραίες βυζαντινές εκκλησίες, ενώ ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η Ζωοδόχος Πηγή, η Παναγία η Μπαφέρω, οι Τρεις Ιεράρχες ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει το λευκό καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου. Στο αρχοντικό Χατζή, του 18ου αιώνα, λειτουργεί το πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας.

Αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές καθώς έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: