Η χώρα που διώχνει τα πολλά… Μανχάταν και Βενετίες!

Μία μόνο πτυχή της φρενήρους οικοδομικής ανάπτυξης στην Κίνα είναι η πρακτική αρκετών κατασκευαστών να δίνους ξένες ονομασίες στις οδούς νέων οικισμών που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις περιμέτρους των αστικών κέντρων – με ιδιαίτερη αγάπη σε αμερικανικές ή ευρωπαϊκές αναφορές.

Το Πεκίνο αγανάκτησε με την περιφρόνηση της πλούσιας κινεζικής παράδοσης και έτσι θέτει εκτός νόμου τις «ξενόφερτες» ονομασίες για τους νέους δρόμους.

Η κίνηση του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικεντρώνεται μεν στις ξένες ονομασίες αλλά θα απαγορεύει και υπερβολές όπως «ελίτ» ή «σατώ» – ένδειξη του πώς βλέπουν τον εαυτό τους τα μέλη μίας όλο και πολυπληθέστερης κάστας πλουσιότερων Κινέζων που τροφοδοτούν την κατάσταση.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης της ονοματοδοσίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να τεθεί τον επόμενο χρόνο. «Κάποιες πόλεις έχουν αριθμό οδών που λέγονται «Μανχάταν» ή «Βενετία», κάτι που όχι μόνο μπερδεύει τους επισκέπτες αλλά και χαλάει την αίσθηση πως βρίσκεται κάποιος σε οικείο περιβάλλον» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Λι Λιγκουό.

Σημείωσε ιδιαίτερα πως το υπουργείο ανησυχεί για ονόματα που «υπονομεύουν την εθνική και κρατική κυριαρχία».

Η αγάπη των Κινέζων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ειδικά για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (και κυρίως η ανάγκη να το δείξουν, ως «τεκμήριο πρεστίζ» της ικανότητάς τους να ταξιδέψουν) έχει φτάσει στο σημείο να χτίζουν αντίγραφα εμβληματικών κτιρίων ξένων χωρών σε κινεζικές πόλεις.

Ίσως μακράν το ενδεικτικότερο (και πιο ακραίο) αυτής της «ξενομανίας» είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Venetian Macao στο Μακάου, που είναι ολόκληρο μία απομίμηση της Γαληνοτάτης.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: