Η Βρετανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή εδώ και χρόνια λόγω Αφγανιστάν, προειδοποιούν ειδικοί

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε εχθές τους Ταλιμπάν να εμποδίσουν τη μετατροπή της χώρας τους σε βάση τζιχαντιστών και «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

Η Βρετανία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή εδώ και χρόνια, προειδοποιούν ειδικοί τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο ίδιος καλεί τους Ταλιμπάν να εμποδίσουν τη μετατροπή της χώρας τους σε βάση ισλαμιστών τρομοκρατών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πρώην διοικητής των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, Συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, δήλωσε εχθές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη απειλή τρομοκρατικού χρυπήματος από την εποχή που το Ισλαμικό Κράτος ήταν στο απόγειο της δύναμής του». H απειλή ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη τώρα και να μην περιορίζεται μόνο στον ISIS, τόνισε ο Κεμπ στο Times Radio, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, οι Ταλιμπάν «θα επιτρέψουν, ίσως και θα ενθαρρύνουν, να έρθουν στη χώρα τους τζιχαντιστές απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα συναντιούνται, θα εκπαιδεύονται, θα οργανώνονται και θα σχεδιάζουν, προετοιμάζουν και εκτελούν χτυπήματα ενάντια στη Δύση από το Αφγανιστάν».

Το τρέχον επίπεδο απειλής, το οποίο καθορίζεται από το Κοινό Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας είναι «σημαντική απειλή», γεγονός που σημαίνει — σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα — ότι υπάρχει πιθανότητα επίθεσης. Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη βαθμίδα κατάταξης, με τα δύο ανώτερα επίπεδα να είναι «σοβαρή απειλή» (μεγάλη πιθανότητα επίθεσης) και «κρίσιμη απειλή» (μεγάλη πιθανότητα επίθεσης στο σύντομο μέλλον).

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Κεμπ, η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη αναβαθμίσει την απειλή σε «σοβαρή», καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος Βρετανοί τζιχαντιστές να «εμπνευστούν» από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και να ενθαρρυνθούν από την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, o Μπόρις Τζόνσον κάλεσε εχθές Κυριακή τους Ταλιμπάν να αποτρέψουν να ξαναγίνει η χώρα τους βάση τρομοκρατών. «Αν το νέο καθεστώς στην Καμπούλ επιθυμεί την διπλωματική αναγνώριση, ή να “ξεκλειδώσει” τη δισεκατομμύρια που εχουν “παγώσει” επί του παρόντος, θα πρέπει να φροντίσει όσοι επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το κάνουν με ασφάλεια, θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και θα πρέπει να εμποδίσει να γίνει ξανά το Αφγανιστάν εκκολαπτήριο της παγκόσμιας τρομοκρατίας, γιατί αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για το Αφγανιστάν» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, ο Τομπάιας Έλγουντ, βουλευτής των Τόρις και επικεφαλής της επιτροπής για την άμυνα, προειδοποίησε ότι «η τρομοκρατία θα δείξει ξανά το άσχημό της πρόσωπο» και ότι χτυπήματα με drone δεν μπορούν να την νικήσουν. Μια κυβερνητική πηγή είπε στους Sunday Times ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ISIS είναι πιο επικίνδυνο για τη Βρετανία τώρα, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, συγκριτικά με παλαιότερα. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, το τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν) ουσιαστικά αποτελεί εχθρό των Ταλιμπάν και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει επιθέσεις εκτός συνόρων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: