Η Βραζιλία του πόνου: Συγκλονίζουν εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν για φαγητό στα κουφάρια ζώων

Κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες φτώχειας στη Βραζιλία — Εκτιμάται ότι 19 εκατομμύρια κάτοικοι της Βραζιλίας υποφέρουν από συνθήκες φτώχειας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου — Δείτε φωτογραφία 

Ρημαγμένο τοπίο θυμίζει η Βραζιλία, με τη βόμβα της πανδημίας να έχει αφήσει πίσω της απομεινάρια πόνου και την επισιτιστική κρίση να επισκιάζει την καθημερινότητα των πολιτών.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που δείχνουν απελπισμένους κατοίκους να ψάχνουν απεγνωσμένα για φαγητό ανάμεσα σε πεταμένα κουφάρια ζώων.

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία, χώρα που έχει χτυπηθεί σφοδρά από τον κορωνοϊό, έχουν οδηγηθεί στην απόλυτη φτώχεια.

Τις συγκλονιστικές εικόνες από το Ρίο αιχμαλώτισε με την κάμερά του ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ, Ντομίνιγκος Πεζότο, την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτές τις αποκαλυπτικές και ενδεικτικές του κλίματος ένδειας εικόνες φαίνεται μια ομάδα ταλαιπωρημένων ανθρώπων να ψάχνει εναγωνίως για φαγητό στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που μεταφέρει κουφάρια ζώων σε εργοστάσιο, το οποίο μετατράπει εντόσθια και οστά σε φαγητό και σαπούνι για τα κατοικίδια.

«Είναι μερικές ημέρες που θέλω απλώς να κλάψω», εξομολογείται ο οδηγός φορτηγού, Γιοσέ Ντιβίνο Σάντος, στο ρεπόρτερ Ράφαελ Νασιμέντο ντε Σόουζα, που μαζί με τον Πεζότο, κάλυψαν την ιστορία για την εφημερίδα του Ρίο.

«Κόσμος συνήθιζε να ρωτά εάν μπορούσε να πάρει ένα κομμάτι από τα οστά για τους σκύλους του. Πλέον παρακαλά να πάρει αυτά τα κομμάτια για να φτιάξει φαγητό», επισημαίνει ο οδηγός φορτηγού.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι εξομολογήσεις πολιτών. Σπαραγμό προκαλούν τα λόγια 51χρονης μητέρας που πάσχιζε να εξασφαλίσει λίγο φαγητό για τα παιδιά της.

«Είναι καιρός που έχω να δω κρέας. Πριν από την πανδημία», δηλώνει η 51χρονη, Ντενίζ ντα Σίλβα, η οποία αγωνιά για τα πέντε παιδιά και τα 12 εγγόνια της.

Το σκηνικό της ανέχειας στη Βραζιλία έχει δημιουργήσει παγκόσμια κατακραυγή, με τον τίτλο «Βραζιλία 2021: ο πόνος της πείνας», που εμφανίστηκε σε πρωτοσέλιδο μεγάλης εφημερίδας της χώρας, να λαμβάνει διαστάσεις.

Εκτιμάται ότι 19 εκατομμύρια κάτοικοι της Βραζιλίας υποφέρουν από συνθήκες φτώχειας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου.

Η ακραία φτώχεια γίνεται ορατή και σε άλλες χώρες όπως στη Βενεζουέλα, όπυ σύμφωνα με στοιχεία πανεπιστημιακής έρευνας, σχεδόν το 77% των πολιτών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά. Η αύξηση κατά 10% των πολιτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καταγράφηκε μέσα σε έναν μόνο χρόνο ύστερα από την επέλαση της νόσου Covid-19.

Κοινωνικός αναβρασμός επικρατεί στη Βραζιλία με εκατοντάδες κόσμου να ξεχύνεται στους δρόμους για να διαδηλώσεις για τις συνθήκες που επικρατούν και ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου να έχει κατηγορηθεί για την πολιτική του στο θέμα της πανδημίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: