Η Βόρεια Κορέα έκλεισε το 2022 με ρεκόρ εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων

Άλλους τρεις νέους βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, ολοκληρώνοντας το 2022 με αριθμό ρεκόρ οπλικών δοκιμών και θεαματική κλιμάκωση των εντάσεων με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως εντόπισε την εκτόξευση «τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στην Ανατολική Θάλασσα», γνωστή επίσης ως Θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου στις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας). Αφού απογειώθηκαν από την κομητεία Τσούνγκχουα, νότια της Πιονγκγιάνγκ, οι πύραυλοι διένυσαν περίπου 350 χιλιόμετρα προτού πέσουν στη θάλασσα.

Όλο το 2022, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε άνευ προηγουμένου αριθμό οπλικών δοκιμών και πολλαπλασίασε τις εχθρικές χειρονομίες έναντι των γειτόνων της. Εκτόξευσε τον Μάρτιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Άλλος ICBM, που δοκιμάστηκε τον Νοέμβριο, έπεσε στα ανοικτά της Ιαπωνίας.

Περίπου 70 εκτοξεύσεις όπλων σε 38 δοκιμές

Χωρίς να λογαριάζονται οι σημερινές εκτοξεύσεις, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη προχωρήσει σε περίπου 70 εκτοξεύσεις όπλων σε 38 δοκιμές το 2022, συμπεριλαμβανομένων αυτών τουλάχιστον οκτώ διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις καταγράφονται πέντε ημέρες μετά τη σπάνια παρείσφρηση πέντε βορειοκορεατικών UAVs στον νοτιοκορεατικό χώρο, το ένα από τα οποία έφθασε κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ. Παρά την εσπευσμένη απογείωση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που επιχείρησαν για πέντε ώρες προκειμένου να καταρριφθούν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν αναχαιτίστηκαν, γεγονός που πυροδότησε επικρίσεις.

«Οι προκλήσεις θα έχουν πάντα σκληρές συνέπειες» προειδοποιεί η Σεούλ

Η παρείσφρηση, η πρώτη του είδους σε πέντε χρόνια, χαρακτηρίστηκε «αφόρητη» από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον Γιουν Σοκ-γελ, που υποσχέθηκε πως θα δώσει στη Βόρεια Κορέα να καταλάβει ότι «οι προκλήσεις θα έχουν πάντα σκληρές συνέπειες» γι’ αυτήν. Προχθές Πέμπτη, ο νοτιοκορεατικός στρατός έκανε γuμνάσια με σκοπό να ενισχύσει τις άμυνές του κατά των UAVs, σύμφωνα με το επιτελείο.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν στη σημερινή τριπλή εκτόξευση απάντηση στην ανακοίνωση χθες Παρασκευή από το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ πως δοκιμάστηκε επιτυχώς «όχημα» (πύραυλος) κινούμενος με στερεά καύσιμα, ικανός να θέσει διαστημόπλοιο σε τροχιά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Νότιας Κορέας να αυξήσει τις δυνατότητες της ως προς την αναγνώριση και επιτήρηση μέσω δορυφόρων.

«Σκοπός των σημερινών εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα είναι να απαντήσει» σε αυτή τη δοκιμή, καθώς «η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να θεωρεί πως πρόκειται για διαγωνισμό», σχολίασε ο Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο βορειοκορεατικών σπουδών στη Σεούλ.

Εργασίες του Κόμματος

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: