Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο Ελλήνων αναλυτών – «Δεν είναι μπλόφα οι ενέργειές της στην περιοχή»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Ελλήνων αναλυτών έχει βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα. «Δεν είναι μπλόφα της Τουρκίας οι ενέργειές της στην περιοχή», ανέφερε αρχικά ο Μάνος Καραγιάννης αναπληρωτής καθηγητής βαλκανικών και ανατολικών σπουδών, μιλώντας για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», με τη συμμετοχή ειδικών για τα θέματα αυτά, αλλά και ανταποκριτών της ΕΡΤ.

Η Αριάνα Φερεντίνου σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, έκανε γνωστό ότι η Τουρκία υποστήριξε ότι η NAVTEX είναι απόλυτα νόμιμη, ενώ το σκάφος που θα επιχειρήσει να κάνει τις έρευνες, βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και θεωρεί τα όσα λέει η Ελλάδα ως μαξιμαλισμό. Στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί υπό την προεδρία του Ερντογάν, συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Η Μανιάνα Καλογεράκη σε ανταπόκρισή της από την Κύπρο, ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Γαλλία για συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν.

Σε συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο, έκανε γνωστό ότι παρακολουθεί το θέμα, έχει κάνει επαφές με την Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκούς εταίρους, με την κυπριακή πλευρά να αναφέρει ότι η Ε..Ε οφείλει να δείξει μία πιο σθεναρή στάση στο θέμα αυτό. Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Μακρόν, την Πέμπτη 23/7 θα τεθεί και αυτό το θέμα.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παππάς σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο η οπτική της γερμανικής πλευράς θα παρουσιαστεί στην κυβερνητική ενημέρωση που αναμένεται, όμως ήδη έχει εκφραστεί μέσω του Γερμανού ΥΠΕΞ που καλεί την Άγκυρα να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει τις προκλήσεις στην περιοχή. Η θέση αυτή παρουσιάστηκε σε γερμανικές εφημερίδες, ως «καθαρές κουβέντες».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Απόκης, σχολίασε πως η πάγια θέση των ΗΠΑ είναι παραπλήσια με αυτή της Γερμανίας, ενώ έντονες είναι οι συστάσεις προς την Τουρκία.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: