Η Τουρκία αρνήθηκε τον έλεγχο σε πλοία της για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Σύμφωνα με έκθεση, ελέγχθηκαν 4.002 εμπορικά πλοία, ενώ επιθεωρήθηκαν διεξοδικά 20 ύποπτα πλοία, από τα οποία το ένα μεταφέρθηκε σ’ ευρωπαϊκό λιμάνι, όπου και εκφορτώθηκε το φορτίο του

Από τον Απρίλιο του 2020, οπότε και ξεκίνησε η ναυτική αποστολή της ΕΕ «IRINI» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από τον ΟΗΕ, η Τουρκία αρνήθηκε έξι φορές την επιθεώρηση πλοίων της που κατευθύνονταν προς τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Η ανεξάρτητη ενημερωτική πύλη «Libya Review», αποκάλυψε το περιεχόμενο έκθεσης της επιχείρησης «IRINI», με λεπτομέρειες για το έργο της όλους αυτούς τους μήνες. Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχθηκαν 4.002 εμπορικά πλοία, ενώ επιθεωρήθηκαν διεξοδικά 20 ύποπτα πλοία, από τα οποία το ένα μεταφέρθηκε σ’ ευρωπαϊκό λιμάνι, όπου και εκφορτώθηκε το φορτίο του.


Επίσης στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI», διερευνήθηκαν 610 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια, ενώ υποβλήθηκαν 31 ειδικές εκθέσεις στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Η «IRINI» εξέδωσε 48 συστάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την επιθεώρηση ύποπτων πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών Ε.Ε., 39 από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο, παρακολούθησε επίσης 36 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και εξέδωσε 7 συστάσεις επιθεώρησης για ύποπτα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια των χωρών της ΕΕ. «Όλες οι επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου» αναφέρει η έκθεση.

Τα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται για να σταματήσουν το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: