Η Τεχεράνη κατασκευάζει αγωγό πετρελαίου που θα καταλήγει έξω από τον Κόλπο

Το Ιράν κατασκευάζει έναν αγωγό πετρελαίου με κόστος 1,8 δισεκ. δολάρια προς το λιμάνι του Τζασκ έξω από την είσοδο του Κόλπου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, στο πλαίσιο των σχεδίων να προστατευθούν οι εξαγωγές της από πιθανά προβλήματα στην περιοχή.

Το Ιράν σχεδιάζει τουλάχιστον από το 2012 να δημιουργήσει ένα τερματικό σταθμό στον κόλπο του Ομάν, ακριβώς έξω από το Στενό του Χορμούζ.

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει να παρεμποδίσει τη ζωτικής σημασίας θαλάσσια δίοδο για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Κόλπο στο πλαίσιο της διαμάχης της με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον τον περασμένο χρόνο αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.

«Το έργο θα μεταμορφώσει την περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέ.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν στο Reuters ότι οι εξαγωγές αργού από το Ιράν μειώθηκαν τον Ιούνιο στα 300.000 βαρέλια την ημέρα ή και λιγότερα αφού η Ουάσινγκτον επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας τον Μάιο. Τον Απρίλιο του 2018, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: