Η Τεχεράνη απαντά στον Μπάιντεν: «Το Ιράν έχει ήδη απελευθερωθεί πριν 43 χρόνια»

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν πως «θα απελευθερώσουμε το Ιράν», ξεσήκωσε αντιδράσεις στην κυβέρνηση της Τεχεράνης. Ο πρώτος που τοποθετήθηκε, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, ήταν ο Ιρανός ομόλογός του, Ιμπραΐμ Ραΐσι, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτό που λέει ότι θα κάνει «το έχει ήδη κάνει η Τεχεράνη πριν από 43 χρόνια».

«Το Ιράν απελευθερώθηκε πριν από 43 χρόνια και είναι αποφασισμένο να μην πέσει ξανά στην αιχμαλωσία σας», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές της ισλαμικής επανάστασης.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1979, πραγματοποιήθηκε η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν. Η εξουσία στη χώρα πέρασε στα χέρια του κλήρου, με επικεφαλής τον ιμάμη Χομεϊνί. Την άνοιξη του 1979, διεξήχθη δημοψήφισμα. Ο πληθυσμός ψήφισε υπέρ του σχηματισμού μιας Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ιράν — όλη η εξουσία συγκεντρώθηκε στα χέρια του κλήρου και ο Χομεϊνί, ο πνευματικός της ηγέτης, έγινε ο επικεφαλής της χώρας. Μετά τον θάνατό του, τη θέση αυτή ανέλαβε ο διάδοχός του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «απελευθερώσει» το Ιράν. Ωστόσο, έσπευσε άμεσα να διαφοροποιήσει κάπως τη δήλωσή του, λέγοντας ότι η χώρα «θα απελευθερωθεί μόνη της».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: