Η σήραγγα του θανάτου: Πώς έχασαν τη ζωή τους 270 Γερμανοί στρατιώτες σε μία από τις μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι 270 στρατιώτες του 111ου Συντάγματος του γερμανικού στρατού από το Μπάντεν θάφτηκαν ζωντανοί για έναν αιώνα όταν οι έξοδοι της σήραγγας κατέρρευσαν μετά από έναν βομβαρδισμό

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να έληξε το 1918 δηλαδή πριν από 103 χρόνια— ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για εκείνη την εποχή. Όπως για παράδειγμα το ότι θάφτηκαν 270 στρατιώτες του 111ου Συντάγματος του γερμανικού στρατού από το Μπάντεν, μέσα σε μία σήραγγα κοντά στην πόλη Craonne στη Βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με τη Daily Mail ο στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Μάιο του 1917 κατά τη διάρκεια της δεύτερης μάχης του Άισν. Οι στρατιώτες βρέθηκαν μέσα στη σήραγγα Winterberg όταν έγινε ένας βομβαρδισμός με αποτέλεσμα να παγιδευτούν χωρίς να έχουν τρόπο διαφυγής. Η αιτία των θανάτων τους οφειλεται είτε σε έλλειψη οξυγόνου μέσα σε έξι μέρες είτε γιατί ζήτησαν από τους συμπολεμιστές τους να τους σκοτώσουν.

Παρά το γεγονός ότι  οι γαλλικές αρχές εμφανίζονται απρόθυμες να βοηθήσουν στην εύρεση της σήραγγας, αυτή ανακαλύφθηκε χάρη στο έργο δύο ερασιτεχνών ιστορικών, ενός πατέρα και ενός γιου. Του Alain και του Pierre Malinowski. 

Ο Pierre διακινδυνεύοντας να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες εγκληματικού χαρακτήρα χρησιμοποίησε έναν μηχανικό εκσκαφέα σε μία τοποθεσία που είχε βρει αρχικά ο πατέρας του. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντόπισε δοχεία μάσκας αεριών, πολυβόλα καθώς και τα οστά δύο στρατιωτών. Έτσι επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν η είσοδος της σήραγγας. 

Ο Pierre Malinowski μιλώντας χθες Δευτέρα στο BBC είπε ότι ο κάθε στρατιώτης από αυτούς που βρίσκονται μέσα στη σήραγγα θα είχε τη δική του ιστορία. «Θα είναι το μεγαλύτερο απόθεμα ανθρώπινου υλικού από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ακόμη. 

Ο βομβαρδισμός της σήραγγας

Στις 4 Μαϊου 1917 και ενώ οι μάχες είχαν κορυφωθεί οι άνδρες του 111ου Συντάγματος βρέθηκαν μέσα στη σήραγγα έχοντας περικυκλωθεί και από τις δύο εισόδους της. Τότε ξεκίνησε και ο βομβαρδισμός της από τους Γάλλους.  Κάποια στιγμή ένα κέλυφος χτύπησε το πάνω μέρος της σήραγγας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη των πυρομαχικών που βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Ακολούθως η σήραγγα «πνίγηκε» από αέρια. 

Λίγο μετά ένα δεύτερο κέλυφος χτύπησε την έξοδο της σήραγγας με αποτέλεσμα να παγιδευτεί το 10ο και το 11ο σύνταγμα των Γερμανών στρατιωτών. Παρά τις κακουχίες τρεις στρατιώτες κατάφεραν να επιζήσουν προτού οι Γερμανοί εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.  Μάλιστα ένας στρατιώτης, ο Karl Fisser, υπενθύμισε πώς οι άνδρες «ζητούσαν νερό», ενώ ένας άλλος στρατιώτης του ζήτησε να «κρατήσει το πιστόλι του», αντί για εκείνον.


Όταν η κορυφογραμμή που βρισκόταν πάνω από τη σήραγγα καταλήφθηκε από τους Γάλλους όσοι βρίσκονταν κάτω από αυτήν ξεχάστηκαν. Όμως επειδή οι άντρες δεν ήταν Γάλλοι, αποφασίστηκε μετά τον πόλεμο να μείνουν εκεί. Έτσι χάθηκε η ακριβής θέση της σήραγγας. Σήμερα η περιοχή όπου κάποτε βρισκόταν η σήραγγα είναι δασώδης και δημοφιλής στους περιπατητές.

Πώς εντοπίστηκε η σήραγγα

Ο Malinowski εργάστηκε για 15 χρόνια μέχρι να εντοπίσει τη σήραγγα. Έτσι το 2009 βρήκε έναν παλιό χάρτη στον οποίο απεικονιζόταν η ακριβής θέση της σήραγγας καθώς και δύο μονοπάτια που οδηγούσαν σε αυτή. Αν και λέγεται ότι οι γαλλικές αρχές αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν τις έρευνές του εκείνος μαζί με τον μηχανικό εκσκαφέα αναζήτησε το σημείο που είχε εντοπίσει αρχικά ο πατέρας του. Μαζί με τους συνεργάτες του έσκαψε περίπου τέσσερα μέτρα και εντόπισε τα υπολείμματα των ανθρώπινων σορών.  Στη συνέχεια φοβούμενος πλιάτσικο κάλυψε το σημείο και ενημέρωσε τις αρχές.


Οι ενέργειες του Malinowski προκάλεσαν αντιδράσεις. Σύμφωνα με το BBC, το αρχαιολογικό ίδρυμα ισχυρίζεται ότι παραβίασε το νόμο και, μέσω των πράξεών του, ανάγκασε τη γαλλική κυβέρνηση είτε να ανοίξει πλήρως τη σήραγγα είτε να προστατεύσει την τοποθεσία. Από την πλευρά του ο Malinowski μιλώντας για εκείνους που είναι ακόμα παγιδευμένοι στη σήραγγα, είπε ότι θα διατηρηθούν «σαν μούμιες», με «δέρμα και μαλλιά και στολές».

Πλέον εικάζεται ότι μπορεί να εντοπιστούν οι απόγονοι των στρατιωτών που βρίσκονται θαμμένοι στην περιοχή εδώ και 103 χρόνια.  Μάλιστα όπως ανέφεραν οι Times τον Φεβρουάριο βρισκόταν σε εξέλιξη μία επίσημη έρευνα για τον εντοπισμό της σήραγγας. Αξίζει να σημειωθεί πως η  Γερμανική Επιτροπή Πολεμικών Τάφων ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει μια απομακρυσμένη κάμερα για να εξερευνήσει τη σήραγγα πριν ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί σκάψιμο ή όχι.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: