Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε Τατάρους της Κριμαίας που διαδήλωναν στην Κόκκινη Πλατεία

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σήμερα επτά Τατάρους της Κριμαίας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις διώξεις που πραγματοποιούνται κατά της μειονότητας των Τατάρων στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Τουλάχιστον 20- 30 άνδρες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν ισλαμικά καπέλα και είχαν μακριές γενειάδες, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία, κρατώντας στα χέρια τους πανό που έγραφαν, «τα παιδιά μας δεν είναι τρομοκράτες», «να σταματήσουν οι διώξεις κατά των Τατάρων», «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στην Κριμαία είναι πόλεμος κατά των διαφωνούντων».

Ρώσοι αστυνομικοί που κινήθηκαν προς το μέρος τους, τους ζήτησαν να μαζέψουν τα πανό και να δείξουν τις ταυτότητες τους. Βίντεο που έδειξε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Dozd», δείχνει επτά από τους διαδηλωτές να απομακρύνονται από αστυνομικούς από το σημείο όπου διαδήλωναν και να οδηγούνται σε δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία, είναι παράνομο μια ομάδα ατόμων να διαμαρτύρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο δημόσια, αν δεν έχει την έγκριση της αστυνομίας για τον χρόνο και την τοποθεσία στην οποία θα πραγματοποιήσουν τη διαμαρτυρία τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διαδήλωση, όπως αναφέρει η εφημερίδα Vedomosti, διοργανώθηκε ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο θα αποφανθεί για την προσφυγή τεσσάρων Τατάρων της Κριμαίας, στους οποίους τον Δεκέμβριο του 2018 δικαστήριο της πόλης Ροστόβ να Ντονού (Ροστόβ επί του Ντόν) τους είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης 9 -17 ετών. Και οι τέσσερις είχαν καταδικαστεί τότε με την κατηγορία ότι συνέστησαν πυρήνα της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χιζμπ -ουτ –Ταχρίρ», η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία.

Οι Τάταροι, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας, είχαν ταχθεί κατά της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, θεωρώντας την παράνομη, άποψη την οποία συμμερίζονται η Δύση και η Ουκρανία.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: