«Η Ρωσία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»

«Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας ήταν, παραμένει και θα παραμείνει αδελφική. Η Ρωσία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Ολέγκ Μπρεντίχιν, πρεσβευτής-σύμβουλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα (δεύτερος τη τάξει της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας), σε μια ιδιαίτερα θερμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα.

Μιλώντας, στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Φιλανθρωπικό Ινστιτούτο Πλάτων με θέμα τις «Προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας», ο Ρώσος διπλωμάτης, αφού μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του και πρέσβη, Αντρέι Μασλόφ, τόνισε τις ιστορικές σχέσεις του ρωσικού και του ελληνικού λαού, που τους συνδέει αφενός η Ορθοδοξία, αφετέρου οι κοινοί αγώνες που δόθηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. «Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές και παρά τις κατά καιρούς συγκυρίες, τα συναισθήματα παρέμειναν τα ίδια», τόνισε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα σημείωσε: «Στη Ρωσία όλοι αισθάνονται θαυμασμό για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Έλληνες, ιδιαιτέρως όταν γνωρίζουμε όχι μόνο την δυσκολία του προσφυγικού ζητήματος αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες για το προσφυγικό κύμα ανήκουν σε όσους κατέστρεψαν τις δομές των κρατών των οποίων οι πολίτες αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Μπρεντίχιν θύμισε ότι ανάλογες καταστάσεις είχε περάσει η Ρωσία την δεκαετία του 1990, αλλά «με πίστη όραμα και σχέδιο» η χώρα του τα κατάφερε. «Είμαι σίγουρος ότι και η Ελλάδα θα τα καταφέρει», σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπρεντίχιν στο παγκόσμιο ζήτημα της τρομοκρατίας που απειλεί την σύγχρονη κοινωνία και τις δημοκρατικές αξίες, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις. «Η Ρωσία ήδη από τη δεκαετία του 1990 είχε επισημάνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης του τρομοκρατικού κινδύνου.

Τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δείχνουν περισσότερο ρεαλισμό ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για τη, Ρωσία η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει βασικός στόχος και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ευρώπη αλλά και τις υπόλοιπες χώρες για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, ο κ. Μπρεντίχιν υπογράμμισε ότι το επίπεδό τους δεν είναι το ιδανικό και τούτο βεβαίως δεν είναι επιλογή της χώρας του. «Είναι προς του συμφέρον όλων, και των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της Ρωσίας, η καλή συνεργασία. Οι κυρώσεις, το εμπάργκο είναι επιβλαβές για όλους, και πρέπει να επιστρέψουμε σύντομα στην ομαλότητα των μεταξύ μας σχέσεων, γιατί η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι μονοπώλιο της ΕΕ».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Μπρεντίχιν δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, κάτι που όπως είπε αποτυπώνεται στο επίπεδο συνεργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος διπλωμάτης είχε επισκεφθεί και προσκυνήσει στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Ανδρέα.real.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: