Η Ρωσία στέλνει χιλιάδες εφέδρους στο Σεβεροντονέτσκ, υποστηρίζουν οι Ουκρανοί

 Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ ανέφερε στην oυκρανική τηλεόραση ότι στόχος της Μόσχας είναι  να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πόλη  — Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο παραγωγής αερίου στο Ιζιούμ — Ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Μικολάγεφ και την Οδησσό

Η Ρωσία στέλνει μεγάλο αριθμό εφεδρικών στρατιωτικών μονάδων από άλλες ζώνες στο Σεβεροντονέτσκ, στην προσπάθειά της να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της αυτήν την πόλη στην ανατολική γραμμή του μετώπου, υποστήριξε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ.

«Σήμερα, αύριο, μεθαύριο, θα ρίξουν (στη μάχη) όλους τους εφέδρους που έχουν (…) επειδή υπάρχουν ήδη εκεί πάρα πολλοί, έχουν συγκεντρώσει μια κρίσιμη μάζα», είπε ο Σέρχι Γκαϊντάι μιλώντας στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ, όχι όμως ολόκληρη της πόλη.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο παραγωγής αερίου στο Ιζιούμ

Πολλοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο παραγωγής αερίου στην περιφέρεια Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ.

«Ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, οι διασώστες την περιόρισαν», έγραψε ο Σινεχούμποφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, έχουν υποστεί ζημιές και άλλα κτίρια στην περιοχή.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Μικολάγεφ και την Οδησσό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σπανίως φεύγει από το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, επισκέφθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, τις περιοχές του Μικολάγεφ και της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία τον δείχνει να επιθεωρεί μια κατεστραμμένη πολυκατοικία και να συμμετέχει σε μια σύσκεψη με τοπικούς αξιωματούχους στο Μικολάγεφ. Η πόλη αυτή, που αριθμούσε περίπου 500.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο όμως βρίσκεται πολύ κοντά στη Χερσώνα, την οποία έχουν καταλάβει σχεδόν πλήρως οι Ρώσοι. Θεωρείται επίσης στόχος της Μόσχας, επειδή βρίσκεται πάνω στον δρόμο για την Οδησσό, το μεγαλύτερο ουκρανικό λιμάνι, που απέχει 130 χιλιόμετρα από εκεί.


Χθες Παρασκευή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη.

Στο βίντεο, ο κυβερνήτης του Μικολάγεφ Βιτάλι Κιμ δείχνει στον Ζελένσκι την πρόσοψη του κτιρίου όπου εδρεύει η τοπική διοίκηση, το οποίο βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι.


Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή αυτή αλλά και στη γειτονική Οδησσό, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της προεδρίας. «Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, εκ μέρους του κράτους μας, για τη σπουδαία δουλειά σας, για την ηρωική θητεία σας», είπε στους στρατιώτες στην Οδησσό. «Είναι σημαντικό να μείνετε ζωντανοί. Όσο είστε ζωντανοί, ένα ουκρανικό τείχος προστατεύει τη χώρα μας», συνέχισε.

Ο Ζελένσκι συμμετείχε επίσης σε μια συνεδρίαση των τοπικών αρχών στο Μικολάγεφ, σε έναν χώρο που μοιάζει με υπόγειο καταφύγιο και απένειμε μετάλλια στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων.


Επισκέφθηκε επίσης ένα νοσοκομείο στο Μικολάγεφ και απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον δήμαρχο Ολεξάντρ Σενκέβιτς και τον κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ για την εργασία τους κατά τους τέσσερις μήνες της ρωσικής εισβολής, ανέφερε το γραφείο του σε ξεχωριστή ανακοίνωση.


.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: