Η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη για ουσιαστικές συνομιλίες, λέει ο Μπλίνκεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν κάθε μέσο για να προωθήσουν τη διπλωματία με τη Ρωσία εάν δουν κάποια ευκαιρία, αλλά αυτή τη στιγμή η Μόσχα δεν δείχνει πρόθυμη να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν όχι μόνο δεν είναι πρόθυμος για ουσιαστική διπλωματία αλλά αντιθέτως συνεχίζει να πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολόνα.

«Εξετάζουμε και θα εξετάζουμε κάθε μέσο για να προωθήσουμε τη διπλωματία, εάν δούμε μια ευκαιρία για να την προωθήσουμε με κάθε τρόπο», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι, αντιθέτως, η Μόσχα «διπλασιάζει και τριπλασιάζει» τις επιθετικές ενέργειές της.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Σοϊγκού, για πρώτη φορά από τον Μάιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, είπε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι γραμμές επικοινωνίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Την πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα είχε η αμερικανική πλευρά.

Κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξήγησε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι η επικοινωνία αυτή ήταν αναγκαία για να «ξεκαθαρίσουν οι παρανοήσεις» ώστε «να μην υπάρξουν ατυχήματα».

«Αυτές είναι πάντα σημαντικές επαφές και είναι σημαντικό που οι Αμερικανοί είχαν την πρωτοβουλία», φέρεται να είπε ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, που εδρεύει στη Βιέννη.

Μετά το τηλεφώνημα αυτό η Μόσχα αναμένει διευκρινίσεις για τις ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής που διεξάγει το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τέλος το Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξεταστεί το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, αλλά δεν βλέπουν επί του παρόντος μια επικείμενη αναβίωση της συμφωνίας του 2015 λόγω της παρείσφρησης της Τεχεράνης σε εξωτερικά θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: