Η ρεαλιστική πολιτική όσον αφορά Βόρεια Μακεδονία και Λιβύη

Ο κορονοϊός κυριαρχεί -και ευλόγως- στην εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα, ωστόσο οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα τρέχουν και ταυτόχρονα δε σταματούν και οι κομματικές αντιπαραθέσεις.

Το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία έγινε και επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ επανέφερε τη συζήτηση στη ΝΔ και την ανταλλαγή πυρών με το ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ξεκίνησε χθες η επιχείρηση IRINI από την ΕΕ, στην οποία μετέχει βεβαίως και η χώρα μας, με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, το οποίο ως γνωστόν “σπάει” η Τουρκία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών συνεχάρη τη Βόρεια Μακεδονία για την επίσημη ένταξη της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας, με ανάρτησή του στο Twitter, προκάλεσε σχόλια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και μουρμούρα από ορισμένους σκληροπυρηνικούς της σαμαρικής δεξιάς.

«Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε ειδικότερα στην ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Έμπειροι γαλάζιοι διπλωμάτες πάντως παρατηρούσαν ότι επρόκειτο για μία τυπική, προβλεπόμενη, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μίας χώρας μέλους της συμμαχίας. Και έθεταν το ερώτημα τι θα συνέβαινε εάν στην πρόσφατη κρίση στον Έβρο, η Βόρεια Μακεδονία δεν είχε κίνητρο να συνταχθεί με την Ελλάδα, αλλά έπαιζε το παιχνίδι της Τουρκίας.

Μία «ρεάλ πολιτίκ», κατά τις πηγές αυτές, επιτάσσει, αφού η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί χωρίς σοβαρές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική και την αξιοπιστία της χώρας, η οποία επικαλείται το διεθνές δίκαιο, να αξιοποιηθούν οι όποιες θετικές της πτυχές ώστε η Άγκυρα να μην έχει πηγή διείσδυσης στα Βαλκάνια.

Όσον αφορά στις κατηγορίες ότι η ΝΔ εγκαταλείπει την απειλή του βέτο, οι ίδιοι γαλάζιοι διπλωμάτες παρατηρούσαν πως αυτό αφορά τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, στην οποία συμφώνησαν πρόσφατα όλα τα κράτη- μέλη. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων όμως της γειτονικής χώρας αναμένεται να είναι μακρά, όπως για κάθε υποψήφιο κράτος- μέλος, και η κυβέρνηση έχει προ πολλού αποφασίσει να την αξιοποιήσει για να πιέσει για βελτίωση επιμέρους πτυχών της συμφωνίας, όπως πχ για τα εμπορικά σήματα.

Επιχείρηση IRINI

Η ΕΕ εγκαινίασε εν τω μεταξύ χθες την επιχείρηση IRINI της EUNAVFOR MED στο πλαίσιο της οποίας θα αναπτυχθούν αέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα ώστε να διασφαλίσει ενεργά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Στην επιχείρηση μετέχει βεβαίως και η Ελλάδα, καθώς άλλωστε το εμπάργκο πώλησης όπλων στην κυβέρνηση Σάρρατζ, με την οποία έχει υπογράψει το περίφημο παράνομο μνημόνιο ορισμού θαλασσίων ζωνών, σπάει ειδικά η Τουρκία. Η Αθήνα λοιπόν έχει κάθε λόγο να συμφωνήσει σε μία επιχείρηση που θα βλάψει τις σχέσεις Ερντογάν- Σάρρατζ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως χθες οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Μετανάστευσης, Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, με ανακοίνωση τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ΝΔ ότι αποδέχθηκε η Ελλάδα να διαθέσει λιμάνια(και συγκεκριμένα λιμάνια της Κρήτης όπως ανέφεραν για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη που θα διασώζονται στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI. Βίτσας και Μουζάλας υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπει την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μην γίνουν νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού εκτός από τα υπάρχοντα.

Έμπειροι γαλάζιοι διπλωμάτες πάντως επισημαίνουν πως όσοι πρόσφυγες διασώζονται στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Λιβύη, θα μεταφέρονται σε ελληνικά λιμάνια μόνο για να μοιραστούν άμεσα στα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι είναι η πρώτη φορά που εξαρχής υπάρχει συμφωνία για τον καταμερισμό προσφύγων μεταξύ των εταίρων. Τόνιζαν όμως κυρίως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση προέχει το μείζον, που είναι η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στα παιχνίδια της Τουρκίας με την ΑΟΖ. Και προς αυτό είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη, ώστε να σταματήσει και η συνεργασία Άγκυρας- Σάρρατζ.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: