Η Πορτογαλία κινδυνεύει με πρόωρες εκλογές – Χωρίς συμμάχους η κυβέρνηση Κόστα

Η κυβέρνηση μειοψηφίας βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης, καθώς δύο μικρά κόμματα ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό – Η χώρα έχει υιοθετήσει την απλή αναλογική

Αντιμέτωπη με κατάρρευση βρίσκεται η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, ενόψει της ενδεχόμενης καταψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2022.

Δύο μικρά κόμματα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, προκαλώντας πολιτική κρίση.

To Politico, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η “εξέγερση” της άκρας αριστεράς για τον Προϋπολογισμό ωθεί την κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει ότι τα περιθώρια ενεργειών του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα είναι ιδιαιτέρως στενά. Για να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση, στο μέσον της θητείας της, ίσως χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις. Ωστόσο οι υπουργοί διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν περισσότερα αιτήματα των αριστερών κομμάτων που ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, όπως και ανάκληση των μέτρων για την αγορά εργασίας.

Μειοψηφικές ή ετερόκλητες κυβερνήσεις

Το εκλογικό σύστημα της Πορτογαλίας στηρίζεται στην απλή αναλογική. Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό κόμμα κατέχει τις 108 από τις 230 έδρες του κοινοβουλίου. Λόγω της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση καλείται να στηρίζεται στη θετική ψήφο σε νομοσχέδια από συμμάχους που βρίσκονται στα αριστερά της ή στην αποχή τους από τις ψηφοφορίες.

Τα προβλήματα έχουν εμφανιστεί εδώ και καιρό στην Πορτογαλία. Λόγω του εκλογικού συστήματος οι κυβερνήσεις θεωρούνται αδύναμες, καθώς είτε αποτελούν ετερόκλητους συνασπισμούς, είτε είναι μειοψηφικές, που δεν μπορούν να πάρουν «πράσινο φως» από τη Βουλή για να εφαρμόσουν την πολιτική τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλο Ρέμπελο ντε Σόουζα, μίλησε για επίσπευση των εκλογών που ήταν κανονικά θα διεξάγονταν το φθινόπωρο του 2023.

«Από τη στιγμή που ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν εγκριθεί, αρχίζει αμέσως η διαδικασία προετοιμασίας διάλυσης της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πορτογαλία, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε σημαντικό κόστος για τη χώρα..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: