Η πόλη της Ηπείρου που αποθέωσε ο Guardian

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί όταν ακούνε για την Πρέβεζα τούς έρχεται στο μυαλό η αυτοκτονία του σπουδαίου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Κι, ενδεχομένως, να αισθάνονται πως την καλύπτει ένα αόρατο πέπλο μελαγχολίας. Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι αυτή. Η Πρέβεζα διαθέτει μία παράξενη ομορφιά, μία κρυφή γοητεία που ταξιδεύει τον επισκέπτη και τον συναρπάζει, μέσα από τις εναλλαγές του τοπίου της, αλλά και το πάντρεμα διαφορετικών εποχών και τοποθεσιών.

Γιατί μπορεί να πρόκειται για πόλη της Ηπείρου, όμως, ο χαρακτήρας της θα έλεγε κανείς ότι είναι καθαρά νησιωτικός. Επίσης, συνδυάζει άψογα το σήμερα με την παράδοση, διατηρώντας την προσωπικότητά της. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που πριν λίγο καιρό ο Guardian τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 10 καλύτερες πόλεις της Ευρώπης, για όσους αποζητούν εναλλακτικούς προορισμούς.

Η Πρέβεζα βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, σε θέση στρατηγική, ενώ είναι χτισμένη στη βόρεια πλευρά του ομώνυμου πορθμού, απέναντι από το ακρωτήριο του Ακτίου. Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν κατοίκηση από τα παλαιολιθικά χρόνια. Στη χερσόνησο του Αγίου Θωμά, απέναντι από την πόλη της Πρέβεζας, έχουν εντοπιστεί τόσο παλαιοντολογικά όσο και αρχαία ευρήματα της εποχής του χαλκού. Στα βόρεια της πόλης, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης, που χτίστηκε από τον Οκταβιανό γύρω στο 30 π.Χ.

Η όμορφη αυτή πόλη της Ηπείρου συνδυάζει τις ήσυχες χαλαρές διακοπές με τον κοσμοπολίτικο «αέρα» και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Στα συν της είναι ακόμη το γεγονός ότι ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ελλάδας, με εύκολη πρόσβαση στις πηγές του Αχέροντα, την Άρτα αλλά και τη Λευκάδα, τους Παξούς κ.ά.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: