Η πιθανότητα μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης δια αντιπροσώπων στην Λιβύη

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός σε κύκλους της Αθήνας ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη.

Πρόσφατα έγινε ευρύτερα γνωστή η δράση τούρκων πρακτόρων αλλά και η ενίσχυση μιας εκ των δύο παρατάξεων στον εμφύλιο που συνεχίζεται στην βορειοαφρικανική χώρα, με οχήματα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, όταν ο ηγέτης της μιας εξ’ αυτών, πολέμαρχος Χαφτάρ κήρυξε επί της ουσίας τον πόλεμο στην Άγκυρα.

Το news.gr επικοινώνησε με τον γνωστό διεθνολόγο και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελο Συρίγο προκειμένου να έχει την άποψη ενός ειδικού.

Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Συρίγο ήταν ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την Ελλάδα από την ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.

«Στην Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι υπήρξαν σε κάποια φάση διάφορες στρατιωτικές ομάδες που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία και αυτή την στιγμή έχουν απομείνει δύο, οι οποίες διεκδικούν και οι δύο τον τίτλο της κυβερνήσεως.

Η μία υποστηρίζεται από την Ιταλία, την Γαλλία, την Ευρώπη και έχει έδρα την Βεγγάζη και η δεύτερη υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ και έχει έδρα την Τρίπολη.

Η δεύτερη αυτή ομάδα από ότι φαίνεται έχει προσεγγιστεί από την Τουρκία η οποία της ζητά να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Αυτό το κάνει η Τουρκία παρότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη, διότι θέλει να υπερκεράσει τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται ενδιάμεσα. Να πει ότι δήθεν δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, έχουν μόνο χωρικά ύδατα και οι υφαλοκρηπίδες χαράσσονται ανάμεσα στις δύο χώρες, την Λιβύη και την Τουρκία, η οποία θα έχει αποκτήσει με αυτό τον τρόπο υφαλοκρηπίδα έως κάτω από την Κρήτη. Αυτός είναι ο στόχος της.

Αν υπογραφεί τέτοιου είδους συμφωνία γίνεται αντιληπτό ότι θα έχουμε σαφής παραβίαση βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου αλλά είναι κάτι που θα το δούμε μπροστά μας καθώς η Τουρκία θα την επικαλείται συνεχώς ως δήθεν διεθνή συμφωνία» μας είπε συγκεκριμένα.

Στην συνέχεια ρωτήσαμε το ποια θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα πέρα από διπλωματικές κινήσεις δεν νομίζω πως μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Είναι αρκετά μπερδεμένα τα πράγματα (στη Λιβύη)» μας απάντησε.

Επειδή σε ορισμένους κύκλους τέθηκε ο προβληματισμός, αν θα έπρεπε να παρέμβει δυναμικότερα η Αθήνα στην Λιβύη προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο Τουρκολιβυκής συμφωνίας για την ΑΟΖ, με τον κίνδυνο να εξελιχθεί η όλη υπόθεση σε ένα πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας δια αντιπροσώπων, θέσαμε το σχετικό ερώτημα στον γνωστό διεθνολόγο, ο οποίος μας απέκλεισε κάτι τέτοιο.

«Δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα μπει σε αυτή την διαδικασία, η Τουρκία άλλωστε έχει άλλου είδους σχέσεις με την Λιβύη, ξοδεύει και πάρα πολλά λεφτά εκεί, έχει ειδικές υπηρεσίες, απαιτείται μια άλλου είδους οργάνωση που δεν νομίζω πως θα είχαμε εμείς αυτή την δυνατότητα και δεν νομίζω να θέλαμε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας είναι τυχοδιωκτικές» ήταν η απάντησή του.

Τέλος ρωτήσαμε τον κ. Καθηγητή σε πιο πλαίσιο εντάσσονται οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας.

Μας απάντησε πως: «η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της μεγάλης περιφερειακής δύναμης, της χώρας που έχει άποψη για τα πάντα στην περιοχή και ειδικά για όλα τα εδάφη που ανήκαν κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό είναι το μοντέλο του νεοοθωμανισμού και για αυτό η Τουρκία έχει ξοδέψει και πολλά λεφτά».

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: