Η πατατού από την Τήνο


Πριν λίγο καιρό είχα την ευτυχία να παραβρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου «Του άνεμου και της αρμύρας», με αναφορά σε προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων. Τρεις εξαιρετικοί άνθρωποι της γεύσης και της έρευνας, θα προσθέσω εγώ, η Νανά Δαρειώτη, η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, μας μυούν στον γαστρονομικό πολιτισμό των Κυκλάδων. Μετά από πολλά ταξίδια και έρευνα, κατέγραψαν τα προϊόντα των κυκλαδίτικων νησιών, μαζί με τον γαστρονομικό πολιτισμό, τις συνήθειες και τις παραδοσιακές μαγειρικές τους.

Για μένα αυτή η καταγραφή είναι στάση ζωής, μεγάλος πολιτισμός, μνήμες, αγάπη για τον τόπο, τα προϊόντα, τον κόσμο αυτών των νησιών. Πιστεύω ότι χωρίς το παρελθόν μας δεν υπάρχουμε, αρκεί βέβαια να το σεβαστούμε και να πάμε ένα βήμα ή και πολλά εμπρός. Αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη και ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο με τη γαστρονομία και τον τουρισμό αυτής της χώρας. Μέχρι στιγμής το έχω ξεφυλλίσει αρκετές φορές και έχω σταθεί σε κάποια νησιά λίγο παραπάνω, είτε γιατί τα έχω επισκεφθεί, είτε γιατί πρόκειται να τα επισκεφθώ. Επειδή έφτασαν σε μένα με πολύ αγάπη κάποια τυριά Τήνου, οι πρώτες μου δοκιμές, όπως ήταν φυσικό, επελέγησαν από αυτό το νησί.

* Η συνταγή είναι από το βιβλίο, τα υλικά είναι όπως αναφέρονται στο βιβλίο, κι εγώ για τις δικές μου ανάγκες προσάρμοσα λίγο τις αναλογίες τους.

Πατατού από την Τήνο

Για 3 μερίδες

Συστατικά:

  • 1 ½ κιλό  πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • ½ φλιτζάνι τυρί γραβιέρα ή ξερό βολάκι τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 80 ml γάλα
  • aλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι

Διαδικασία:

Σε αλατισμένο νερό βάζουμε τις πατάτες να βράσουν, μέχρι να μπορούμε να τις τρυπάμε με ένα πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας του πουρέ ή με ένα πιρούνi (όχι με μούλτι, γιατί θα πάρουμε ένα λαστιχωτό μείγμα)

Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Μέσα σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα κρεμμύδια και όλα τα άλλα υλικά εκτός του σιμιγδαλιού και του ελαιόλαδου. Ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ (το δικό μου ήταν 20 x 20 εκατ). Αδειάζουμε όλο το μείγμα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδα και το σιμιγδάλι την επιφάνεια. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου, για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο κι αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει. Σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα.

Σημειώσεις:

Να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές του βιβλίου, γιατί μου έδωσαν τη χαρά να είμαι στην παρουσίασή του, το κρατώ από τους πρώτους στα χέρια μου και είναι ένα πολύτιμος οδηγός. Ελπίζω και εύχομαι σε νέες καταγραφές άλλων διαμερισμάτων της χώρας μας.

Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: