Η παρουσίαση της 4ης γενιάς της Mercedes-Benz A-Class  στο Τροκαντερό

 

Του Πέρη Χαλάτση

Πάνω σε ειδικά διαμορφωμένες πλωτές σχεδίες, μέσα στη θάλασσα, στο Τροκαντερό, έγινε η παρουσίαση της Μercedes  A-Class  4ης γενιάς. Πιο νεανική, πιο δυναμική αλλά και πιο ώριμη, η νέα A-Class ,χάρη στο νέο διαδραστικό σύστημα τηλεματικής MBUX εντυπωσιάζει με τις νέες λειτουργίες. Τα συστήματα που έχει σήμερα η νέα A Class  μέχρι πρότινος εξόπλιζαν μεγαλύτερα μοντέλα στην γκάμα της  Mercedes-Benz.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη λειτουργικότητα και την χρηστικότητα, έτσι ώστε  να προσφέρει καλύτερη περιμετρική ορατότητα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι αυξημένοι για να μην παραπονιούνται οι ψηλοί επιβάτες που κάθονται στα πίσω καθίσματα ενώ αυξημένος είναι και ο χώρος των αποσκευών  σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

Στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της νέας A-Class περιλαμβάνεται το καινούργιο σύστημα πολυμέσων MBUX — Mercedes-Benz User Experience.

Πρόκειται για ένα είδος «συναισθηματικής» σύνδεσης ανάμεσα στον οδηγό, το όχημα και τους επιβάτες, καθώς διαθέτει δυνατότητα εκμάθησης μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ως μέρος της φιλοσοφίας Intelligent Drive συναντάμε στη νέα A-Class ένα εξελιγμένο σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες οδηγικές καταστάσεις και για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε όχημα της κατηγορίας.

Ο ορισμός της «μοντέρνας πολυτέλειας» φαίνεται  και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, όπου το «Avant-garde» ταμπλό οργάνων και ο μοντέρνος θάλαμος των επιβατών προσδίδουν μοναδικό στιλ. Στο ταμπλό ενσωματώνονται δύο οθόνες που ξεκινούν από μέγεθος 7 ιντσών (βασική έκδοση) και φτάνουν έως τις  10.25 ίντσες (26 cm) για να δημιουργήσουν ένα εντελώς αυτόνομο σύνολο ευρείας οθόνης.

Το εσωτερικό της νέας A-Class έχει επαναπροσδιοριστεί πλήρως χάρη στη μοντέρνα και πρωτοποριακή του εμφάνιση. Η Mercedes-Benz υιοθέτησε μια ολοκαίνουργια προσέγγιση, προκαλώντας επανάσταση στην κατηγορία compact με μια νέα αίσθηση ευρυχωρίας. Η μοναδική εσωτερική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως από την πρωτοποριακή σχεδίαση του ταμπλό: για πρώτη φορά, καταργείται τελείως το κάλυπτρο πάνω από το κόκπιτ. Έτσι, το κυρίως τμήμα του ταμπλό σε σχήμα φτερού εκτείνεται αδιάκοπα από τη μία μπροστινή πόρτα μέχρι την άλλη. Η οθόνη Widescreen (προαιρετικά) είναι τελείως ελεύθερη. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα σπορτίφ στόμια αεραγωγών που θυμίζουν τουρμπίνα.

Το ταμπλό χωρίζεται σε δύο τρισδιάστατα, οριζόντια τμήματα: το κάτω τμήμα διαχωρίζεται οπτικά από το επάνω τμήμα του ταμπλό με ένα «αυλάκι» και μοιάζει να αιωρείται μπροστά από το ταμπλό. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός ενισχύει αυτό το αποτέλεσμα, τονίζοντας την αίσθηση του αιωρούμενου στοιχείου.

Η τελείως ελεύθερη οθόνη διατίθεται σε τρεις εκδόσεις:

  • με δύο οθόνες 7 ιντσών (17.78 cm),
  • με μία οθόνη 7 ιντσών και μία οθόνη 10,25 ιντσών (26 cm), και
  • με δύο οθόνες 10,25 ιντσών.

Η νέα A-Class είναι το πρώτο μοντέλο Mercedes-Benz που διαθέτει το ολοκαίνουργιο σύστημα πολυμέσων MBUX — Mercedes-Benz User Experience , το οποίο επίσης αναγγέλλει μια νέα εποχή συνδεσιμότητας Mercedes me. Μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι η ικανότητά του να μαθαίνει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Το MBUX προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τις συνήθειες κάθε χρήστη. Έτσι δημιουργεί μια συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στο όχημα, στον οδηγό και τους επιβάτες.

Στα δυνατά του σημεία περιλαμβάνονται επίσης το κόκπιτ με ευρεία οθόνη (Widescreen cockpit) υψηλής ανάλυσης και λειτουργία αφής της οθόνης πολυμέσων, η οθόνη πλοήγησης με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και ο έξυπνος φωνητικός έλεγχος με αναγνώριση φυσικού λόγου που ενεργοποιείται με τη φράση «Hey Mercedes». Διατίθεται επίσης μια οθόνη head-up. Η οθόνη αφής αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού ελέγχου μέσω αφής του MBUX – μιας τριάδας που περιλαμβάνει την οθόνη αφής, το touchpad στην κεντρική κονσόλα και τα πλήκτρα ελέγχου αφής στο τιμόνι.

Το MBUX προκαλεί επανάσταση στην εμπειρία χρήστη μέσα στο αυτοκίνητο. Ελκυστικά χαρακτηριστικά προβολής υπογραμμίζουν την ευκολία κατανόησης του συστήματος ελέγχου και ενθουσιάζουν με εντυπωσιακά τρισδιάστατα γραφικά ύψιστης ανάλυσης, τα οποία παρέχονται, δηλαδή υπολογίζονται και εμφανίζονται, σε πραγματικό χρόνο.

Στο MBUX εμφανίζονται προαιρετικά online πληροφορίες, όπως οι ισχύουσες τιμές των πρατηρίων καυσίμου ή οι θέσεις στάθμευσης σε πολυώροφους χώρους στάθμευσης. Η online ενημέρωση είναι ένας εύκολος τρόπος εισαγωγής νέου περιεχομένου στο MBUX.

Οι νέες υπηρεσίες On-Street Prediction, Real-Time Information και Off-Street Information του Mercedes me connect επιτρέπουν στους οδηγούς αυτοκινήτων Mercedes-Benz να εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές κατά την αναζήτηση θέσης στάθμευσης. Οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο βασίζονται μεταξύ άλλων σε οχήματα Mercedes-Benz που βγήκαν μόλις από κάποια θέση στάθμευσης ή πέρασαν μπροστά από πιθανές θέσεις στάθμευσης. Το κακό είναι ότι οι υπηρεσίες  αυτές δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στην Ελλάδα.

Στο βασικό εξοπλισμό η νέα A Class έχει: Ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, Active Brake Assist, αερόσακο  γονάτων οδηγού,     Mercedes-Benz σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, μονάδα επικοινωνιών (LTE) για τη χρήση υπηρεσιών Mercedes me connect, χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι, CRUISE CONTROL — Σύστημα ρύθμισης ταχύτητας, THERMATIC — σύστημα κλιματισμού, προεγκατάσταση ψηφιακού ραδιοφώνου, DYNAMIC SELECT, δερμάτινο τιμόνι νέας γενιάς με πλήκτρα αφής και ενσωματωμένο Cruise Control         Τιμόνι νέας γενιάς με πλήκτρα αφής και ενσωματωμένο Cruise Control,              Touchpad με κομψή σχεδίαση,                 MBUX σύστημα πολυμέσων CONNECT 20, Πακέτο Style, ζάντες αλουμινίου (16″) 40.6 cm, σχεδιασμός 5 διπλών ακτίνων, πακέτο άνεσης καθισμάτων, σύστημα προστασίας πεζών, πακέτο φωτισμού και ορατότητας , υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής, κάμερα οπισθοπορείας.

Το εξωτερικό της νέας A-Class εκφράζει σπορ διάθεση, δυναμισμό και συναίσθημα. Η καινοτόμος σχεδίαση του μπροστινού τμήματος με το χαμηλωμένο καπό, τους επίπεδους προβολείς LED (προαιρετικά) με στοιχεία χρωμίου και τα φώτα πορείας ημέρας που παραπέμπουν σε φωτιστικά σώματα δημιουργούν μια ελκυστική και σαγηνευτική εμφάνιση. Η εντυπωσιακή μάσκα ψυγείου με το αστέρι της Mercedes, το περίγραμμα της οποίας ανοίγει προς τη βάση, διαθέτει στοιχεία σε εμφάνιση diamond (προαιρετικά) και μία κεντρική γρίλια που υπογραμμίζει τον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου.

Οι νέοι βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες

Αρχικά, στο λανσάρισμα της A Class στην αγορά, είναι διαθέσιμες οι τρεις παρακάτω εκδόσεις κινητήρα :

  • A 200 (120 kW/163 hp, 250 Nm), με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G DCT (κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο 5,2 l/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο 120 g/km) ή μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων (κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο 5,8 l/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο 133 g/km).
  • A 250 με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G-DCT (165 kW/224 hp), 350 Nm, κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο 6,2 l/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο 141 g/km)
  • A 180 d με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G-DCT (85 kW/116 hp), 260 Nm — κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο 4,1 l/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο 108 g/km)

Από φέτος η νέα οικογένεια compact αυτοκινήτων  παράγεται σε πέντε εργοστάσια, τα οποία βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους; Ξεκίνησε  το εργοστάσιο Rastatt στη Γερμανία, και θα ακολουθήσουν  στην Ουγγαρία, στη Φινλανδία, στο Μεξικό και στην Κίνα.

Περισσότερα για τη νέα Mercedes A Class θα έχουμε μετά τη δοκιμή που θα κάνουμε επί ελληνικού εδάφους.

Η νέα  A-Class είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε στον πίνακα τόσο τα μοντέλα όσο και τις τιμές:

 

 A 200A 250 (Auto)A 180 d (Auto)
Κιβώτιο ταχυτήτωνMT 67G-DCT7G-DCT
Ισχύς (kW/hp)120/163165/22485/116
σε rpm5,5005,5004,000
Μέγιστη ροπή (Nm)250350260
σε rpm1,6201,8001,750-2,500
Κατανάλωση καυσίμου,

NEDC  συνδυασμένος κύκλος[1] (l/100 km)

6.3-5.86.5-6.24.5-4.1
Εκπομπές CO22

NEDC συνδυασμένος κύκλος[2] (g/km)

144-133149-141118-108
Επιτάχυνση
0-100 km/h (s)
8.26.210.5
Μέγιστη ταχύτητα (km/h)225250202
Μήκος/πλάτος/ύψος (mm)4,419/

1,796/

1,440

4,419/
1,796/
1,445
4,419/

1,796/

1,440

Μεταξόνιο (mm)2,729
Προτεινόμενες τιμές Λιανικής€32.605€44.120€32.288

 

 

Η παρουσίαση της 4ης γενιάς της Mercedes-Benz A-Class  στο Τροκαντερό

now24.gr-auto

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: