Η Παλαιστίνη τα «χώνει» στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Τα Ηνωμένα Έθνη θα όφειλαν να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Βενεζουέλας να αμύνεται έναντι εξωτερικών επεμβάσεων στις εσωτερικές της υποθέσεις, κάτι που είναι εγγεγραμμένο στον καταστατικό τους χάρτη, τόνισε ο Ριάντ Μανσούρ, ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση παραμένει μια «επιλογή» προς εξέταση.

«Όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχει μια πολύ σημαντική αρχή η οποία είναι εγγεγραμμένη στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού και αυτή είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος ενός έθνους να αμύνεται έναντι επεμβάσεων στα εσωτερικά του και να υπάρχει σεβασμός της ενότητας και της εδαφικής του ακεραιότητας. (…) Τα Ηνωμένα Έθνη υποτίθεται πως πρέπει να υπερασπίζονται αυτή την αρχή», επέμεινε ο Μανσούρ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα όφειλε επίσης να εναντιωθεί στις επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Καράκας, συμπλήρωσε ο παλαιστίνιος απεσταλμένος.

«Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπάρχει ρήξη διότι από τη μια είναι εκείνοι που έχουν πάρει θέση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και υποστηρίζουν τη μία πλευρά — κι αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Με αυτό εννοώ τις ΗΠΑ και τους άλλους που τις ακολουθούν. Όταν κατεβλήθη μια προσπάθεια να γίνει κάτι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτή η προσπάθεια δεν πέτυχε και δεν αναμένεται να επιτύχει στο μέλλον», συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την 23η Ιανουαρίου ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ο Γκουαϊδό υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη.

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες αρνούνται να ταχθούν υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και απαιτούν οι άλλες κυβερνήσεις να τηρήσουν την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του πετρελαιοπαραγωγκού κράτους της Λατινικής Αμερικής.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: