Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμποδίζει τον εφοδιασμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετά και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και την ανακοίνωση ότι λειτουργεί με γεννήτριες ντίζελ.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε οχηματοπομπή της να μεταφέρει ντίζελ, ενώ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στον σταθμό. Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

«Η Energoatom ετοίμασε και έστειλε άλλο ένα φορτίο καυσίμου ντίζελ στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία. «Ωστόσο από τις 10:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ρωσική πλευρά δεν επιτρέπει τη διέλευση της οχηματοπομπής της εταιρείας».

Στο μεταξύ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό δεν είναι δυνατή μέχρι το μέτωπο να μετακινηθεί κατά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα.

Ο IAEA ασκεί πίεση για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας γύρω από το σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: