Η Ομάδα Φιλία του Ευρωκοινοβουλίου στηρίζει το αίτημα για Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Οι Κουβανοί γιατροί έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και συγκίνησαν με την αυταπάρνηση που επέδειξαν, ενώ κάτι ανάλογο είναι έτοιμοι να κάνουν και στο δεύτερο. Η δράση τους, ειδικά στην Ιταλία, όταν εκείνη «φλεγόταν» από τις επιπτώσεις του ιού, έγινε αντικείμενο διεθνούς θαυμασμού και έλαβε τα εύσημα μεγάλου μέρους του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πρότεινε στην Ομάδα Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ».

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η Ομάδα Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα απεύθυνε επιστολή στην Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ, με την οποία και ζήτησε την απονομή του στους Κουβανούς γιατρούς.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «χαιρετίζει την απόφαση της Ομάδας Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα και καλεί στην όσο το δυνατόν πλατύτερη στήριξη της πρωτοβουλίας βράβευσης».

«Η πανδημία του COVID-19, που ξέσπασε πριν από περίπου οκτώ μήνες, έχει προσβάλει πάνω από 65 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει την απώλεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο ζωών παγκοσμίως.

Στον αντίποδα της εμπορευματοποιημένης υγείας, της επιζήμιας για τους λαούς δράσης των μονοπωλίων στην εξέταση, τη διάγνωση, την περίθαλψη, το φάρμακο και το εμβόλιο που υπερασπίζεται η ΕΕ και τα κράτη-μέλη και που απέτυχε παταγωδώς κι εδώ στην Ελλάδα όπως αποδεικνύεται τραγικά αυτές τις μέρες, βρίσκεται η Κούβα: μια μικρή χώρα ξεχωρίζει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας παρότι είναι αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και σύμμαχα κράτη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και χώρες στις οποίες η Κούβα προσέφερε πολύτιμη βοήθεια, εν μέσω μάλιστα κατάρρευσης των δικών τους συστημάτων υγείας που ακολουθούν την αντιδραστική αντίληψη κόστους-οφέλους.

Είναι ενδεικτική η είδηση ότι και πάλι μια επαρχία της Ιταλίας, η Σικελία, ζητάει τη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε συμβεί και στο βορρά της χώρας)», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας τονίζει: «Το ΚΚΕ και καθ” όλο το διάστημα της πανδημίας εκφράζει έμπρακτα, σταθερά και αταλάντευτα την αλληλεγγύη του με το Νησί της Επανάστασης και το λαό του όπου πρώτη προτεραιότητά τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: