Η «Μέδουσα» εγκλώβισε τους Τούρκους στα λιμάνια τους

Με την Τουρκία να έχει ανεβάσει και πάλι το θερμόμετρο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, δια στόματος Ερντογάν, ο οποίος λίγο πολύ χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε πως η Αθήνα και η Λευκωσία θα «φάνε το κεφάλι τους» αν συνεχίσουν αυτά που κάνουν σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, η απάντηση της χώρας μας έρχεται τόσο μέσω της απάντησης του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και επί του πεδίου με την μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 7».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου έχουν «σφραγίσει» το Κρητικό πέλαγος δίνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα με την παρουσία των υπουργών Άμυνας και των τριών χωρών στην άσκηση. Παράλληλα από σήμερα οι Ελλάδα ξεκινά υποβρύχιες ασκήσεις σε περιοχή που έχει δεσμεύσει κοντά στα όρια του FIR Αθηνών και Καΐρου, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Τουρκίας.

Η δύναμη που παρατάσσουν οι χώρες που συμμετέχουν στην «Μέδουσα» αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.

Οι Ελληνικές Ε.Δ. έχουν στην άσκηση:

3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα
1 Υποβρύχιο
2 Πυραυλακάτους

1 Αρματαγωγό
8 Αεροσκάφη F-16
1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ
1 Ελικόπτερο SUPER PUMA
3 Ελικόπτερα CHINOOK
4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64
2 Διμοιρίες Πεζοναυτών
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων

Οι Κυπριακές Ε.Δ.:

1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων

Οι Αιγυπτιακές Ε.Δ.:

1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS)
1 Φρεγάτα
1 Υποβρύχιο
2 Πυραυλακάτους
6 Αεροσκάφη F-16
1 Αεροσκάφος Ε2-C
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων

Με αυτές τις δυνάμεις, Αθήνα και Κάιρο λένε επί της ουσίας στην Άγκυρα πως είναι έτοιμες να προστατέψουν όσα δικαιωματικά τους ανήκουν, με τεράστια για τα δεδομένα της περιοχής πολεμική ισχύ. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα κύρια σενάρια στα οποία ασκήθηκαν οι δυνάμεις των τριών χωρών, ήταν η υπεράσπιση πετρελαϊκής πλατφόρμας. Παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι άλλες φρεγάτες και υποβρύχια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η Αίγυπτος για μια ακόμη φορά στέλνει στα ελληνικά νερά το ένα από τα δύο «καμάρια» του στόλου της, το ελικοπτεροφόρο «Anwar El Sadat» και το εξοπλίζει με ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» και μεταγωγικά ελικόπτερα «Σινούκ» που λίγες εβδομάδες πριν με το ταξίδι τους στο Ισραήλ και τις εκπαιδευτικές βολές στην Κύπρο, απέδειξαν πως μπορούν να «χτυπήσουν» σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μήνυμα μάλλον ελήφθη από την Τουρκία καθως ενώ για σήμερα είχε εξαγγείλει την διενέργεια άσκησης με υποβρύχια συσκευή και είχε για αυτό τον λόγο δεσμεύσει παράνομα περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου το τουρκικό πλοίο που ήταν να την διεξάγει «μαζεύτηκε» στα στενά των Δαρδανελλίων. Η αποφασιστικότητα Ελλάδας και Αιγύπτου «πέτρωσε» τους Τούρκους στα λιμάνια τους ειπώθηκε χαρακτηριστικά από στρατιωτικούς των τριών χωρών.

Στο newsbeast.gr δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά μέρος της άσκησης «Μέδουσα 7» επιβαίνοντας στο ελικοπτεροφόρο της Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκαρί μήκους 199 μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες το Κάιρο πρόκειται να το εξοπλίσει με μια μοίρα ελικοπτέρων που θα αποτελείται από 8 επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής προέλευσης τύπου Kamov Ka-52K, τέσσερα μεταγωγικά Kamov Ka-29TB επίσης ρωσικής προέλευσης και τέσσερα ανθυποβρυχιακά Kamov Ka-27P ASW.

Με αυτό το πλοίο και το αδερφό του, επίσης κλάσης Mistral, η Αίγυπτος είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής που διαθέτει πλοίο μεγαλύτερο από φρεγάτα ή αντιτορπιλικό και ειδικά ελικοπτεροφόρο.

Τα δύο αυτά ελικοπτεροφόρα προορίζονταν για την Ρωσία αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014, η Γαλλία στο πλαίσιο αντιποίνων ακύρωσε την παράδοση των πλοίων. Τελικά Μόσχα και Παρίσι κατέληξαν σε συμφωνία για την ακύρωση της παραγγελίας με πλήρη αποζημίωση της Ρωσίας και τα πλοία κατέληξαν στην Αίγυπτο που τα απέκτησε πληρώνοντας 950 εκατομμύρια ευρώ.

Το πλήρωμα του καθενός αποτελείται από περίπου 300 αξιωματικούς και ναύτες ενώ μπορεί να μεταφέρουν έκαστο 900 πεζοναύτες για σύντομο χρονικό διάστημα και 500 για μεγάλο, συν 70 οχήματα και τεθωρακισμένα.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: