Η Κρητικιά που «υπερασπίζεται» τα ελληνικά προϊόντα στην Ευρώπη

Έμπειρη τεχνοκράτης, αλλά και αντιπεριφερειάρχης Κρήτης τα τελευταία 9 χρόνια, η Ηρακλειώτισσα, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, αποτελεί φανατικό υποστηρικτή των ελληνικών προϊόντων στις Βρυξέλλες, ως πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Παραγωγών AREPO που εξειδικεύεται στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ). Όπως αναφέρουν παραγωγοί, είναι πολύ κρίσιμο να βρίσκεται στη θέση αυτή μια Ελληνίδα με σημαντική εμπειρία, μετά και τις περιπέτειες για την αναγνώριση της μοναδικής ταυτότητας της φέτας ως ελληνικού προϊόντος, αλλά και όποια ζητήματα μπορούν να προκύψουν.

Για την πρόεδρο της ένωσης AREPO, η ανάδειξη των ΠΟΠ (προϊόντων ονομασίας προέλευσης) και ΠΓΕ (προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης) μπορεί να στηρίξει σημαντικά την ανάπτυξη του κάθε τόπου. «Στόχος των παρεμβάσεών μας, είναι να στηρίξουμε τους παραγωγούς των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, και ΕΠΙΠ, ώστε όλη η προστιθέμενη αξία, να επιστρέφει στις περιοχές παραγωγής, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη του ίδιου του τόπου. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται και το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής, δημιουργώντας πολλαπλάσια αναπτυξιακά οφέλη», αναφέρει η κ. Βρέντζου-Σκορδαλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, ως παράδειγμα επιτυχίας χαρακτηρίζεται από πολλούς η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 900 προϊόντα και 120 επιχειρήσεις με το brandname «ΚΡΗΤΗ». Ένα σήμα ποιότητας το οποίο υπερασπίστηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης στην ένωση AREPO. Το αποτέλεσμα ήταν τα κρητικά προϊόντα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο να προβάλλουν παράλληλα και την Κρήτη ως ιδανικό διατροφικό προορισμό, υπερβαίνοντας το παραδοσιακό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης «ήλιος-θάλασσα».

Σύμφωνα με την κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας προέλευσης συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη των Περιφερειών της Ευρώπης, την απασχόληση και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μείωση της διαρροής του πληθυσμού από την ύπαιθρο και την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου. «Για το λόγο αυτό, η πολιτική ποιότητας, πρέπει να αναγνωριστεί, ως βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του βιώσιμου ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού συστήματος και η ΚΓΠ, θα πρέπει να υποστηρίξει τη λειτουργία αυτού του οικονομικού μοντέλου, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητά του, να προσαρμόζεται στις νέες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, συνεχίζοντας να παρέχει δημόσια αγαθά», αναφέρει η κ. Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Επίσης, έχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις που σχετίζονται με την απλοποίηση στα συστήματα ποιότητας για την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών, την υλοποίηση διεθνούς καμπάνιας ενημέρωσης των καταναλωτών για τη διεύρυνση της αναγνώρισης των ΠΟΠ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τη διασφάλιση του ελέγχου των απομιμήσεων. Μέσα από το θεσμικό της ρόλο ως προέδρου της ένωσης AREPO, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις της και τις απόψεις της ένωσης AREPO, στον κ. Hogan, Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον κ. De Castro, A’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στον κ. Dorfmann, εισηγητή της νέας ΚΓΠ 2021-2027.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: