Η Κίνα απομάκρυνε περίπου 6.000 πολίτες της που είχαν παγιδευτεί στην Ουκρανία

Το Πεκίνο οδήγησε τους Κινέζους πολίτες οδικώς σε γειτονικές της Ουκρανίας χώρες — Ταξιδιωτική οδηγία να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα σε όσους λίγους έχουν απομείνει

Η Κίνα έχει ήδη απομακρύνει «την πλειονότητα» των πολιτών της που παγιδεύτηκαν στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική πρεσβεία.

Πριν από την επίθεση, το Πεκίνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι επίκειτο άμεσα ρωσική εισβολή με αποτέλεσμα οι περίπου 6.000 κινέζοι πολίτες στη χώρα να απειληθούν εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Μπροστά στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, η κινεζική διπλωματική αποστολή επέλεξε να μην απομακρύνει τους πολίτες της αεροπορικώς, αλλά οδικώς αρχικά, προς τρίτα κράτη.

Πλέον «η πλειονότητα των συμπατριωτών μας έχει απομακρυνθεί» από την ουκρανική επικράτεια, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία, καλώντας όσους απομένουν να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν».

Μια πρώτη πτήση επαναπατρισμού Κινέζων αναχώρησε από τη Ρουμανία και προσγειώθηκε προχθές Σάββατο στη Χάγκτζου (ανατολικά), όχι μακριά από τη Σαγκάη.

Μέσω κινεζικών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για επεισόδια –κάτι αδύνατον να επαληθευτεί– ανάμεσα σε Ουκρανούς και Κινέζους που βρίσκονται ακόμη στη χώρα.

Ένα άτομο με κινεζική υπηκοότητα τραυματίστηκε από σφαίρα την περασμένη Τρίτη, καθώς μετέβαινε στη Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Παραμένοντας δεσμευμένη στη στενή, εταιρική της σχέση με τη Μόσχα, η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να απόσχει από την καταδίκη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, αρνείται να μιλήσει καν περί «εισβολής».

Την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, η κινεζική πρεσβεία είχε συστήσει τους πολίτες της χώρας που εγκατέλειπαν την Ουκρανία οδικώς να τοποθετούν «σε εμφανές σημείο την κινεζική σημαία» στα οχήματά τους, για να είναι πιο ασφαλείς.

Το Πεκίνο κατόπιν κάλεσε τους πολίτες της Κίνας στην Ουκρανία να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο για την κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία στους Ουκρανούς.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: