Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση «στέλνει» ξανά καταθέσεις στο εξωτερικό

Τον δρόμο προς το εξωτερικό ξαναπαίρνουν αποταμιεύσεις που είχαν επιστρέψει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Βήμα της Κυριακής η καθυστέρηση στην αξιολόγηση «πάγωσε» τους αποταμιευτές, ανακόπτοντας την τάση ενίσχυσης της καταθετικής βάσης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά το καλοκαίρι.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν « ο Ιανουάριος είναι δύο φορές χειρότερος από τον περσινό» με αποτέλεσμα είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί ο φετινός για αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου έχει καταγραφελι αύξηση των αγορών αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων από νοικοκυριά που είχαν τους προηγούμενους μήνες ρευστοποιήσει, δυνατότητα, η οποία παρέχεται από τα capital controls.

Οπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής η καθαρή εισροή από τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχει υποχωρήσει στο 1/10 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών στο εγχώριο σύστημα. Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι ο Ιανουάριος θα κλείσει ε μείωση των καταθετικών υπολοίπων μεγαλύτερη του 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: