Η καλλιτέχνις Ζωή Κόντου μας συστήνει την τέχνη του κολάζ

Γοητευμένη από τότε που θυμάται τον εαυτό της από την αισθητική παλαιότερων δεκαετιών, και κυρίως από αυτή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, η Ζωή Κόντου εκφράζεται μέσα από την τεχνική του κολάζ συνδυάζοντας μοτίβα, φωτογραφίες και γκραβούρες –σε ψηφιακή ή αναλογική μορφή– σε μια προσπάθεια ανάδειξης του παλιού με το καινούριο, για την δημιουργία υπερρεαλιστικών τοπίων και καταστάσεων.

Σκηνές, χρώματα, στιγμές, εικόνες της καθημερινής ζωής, καθώς και εικόνες του ψηφιακού κόσμου αποτελούν πηγή έμπνευσης για την δημιουργία των έργων της, τα οποία χαρακτηρίζονται για την αποτύπωση μιας φανταστικής πραγματικότητας που προσπαθούν να επιτύχουν.

Μετρώντας, σχεδόν, 10 χρόνια στο χώρο, κατά καιρούς έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει διοργανώσει και ατομικές –τελευταία προσωπική η «Ένας άνω-κάτω κόσμος» που τρέχει ακόμα στον χώρο Oia Vineyard στη Σαντορίνη–, η Ζωή Κόντου μίλησε στο newsbeast.gr για την ιδιαίτερη τέχνη του κολάζ.

- Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη τεχνική;

Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι την μητέρα μου να φτιάχνει χειροποίητες κάρτες κολάζ με φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς μου. Τις δημιουργίες αυτές τις δώριζε στον πατέρα μου καθώς αναχωρούσε σε κάποιο ταξίδι του για την συλλογή έργων τέχνης. Οπότε η τέχνη αυτή αποτελούσε ένα οικείο και γνώριμο δημιουργικό μέσο που με γοήτευε. Αφετηρία για να ξετυλιχθεί και να εκφραστεί ο προσωπικός φανταστικός μου κόσμος ήταν οι σπουδές μου στη Γραφιστική και συγκεκριμένα η μελέτη των κινημάτων του Ντανταϊσμού και Σουρεαλισμού.

- Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στην τέχνη του κολάζ;

Οι αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει στον συνδυασμό μέσων και υλικών, καθώς και η ανεξάντλητη φαντασία που μπορεί να διοχετευθεί σε ένα έργο κολάζ.

- Ποιες οι δυσκολίες που συναντήσατε στην εφαρμογή της;

Όλες οι τέχνες και ενασχολήσεις εμπεριέχουν πρακτικές δυσκολίες. Το πάθος και η όρεξη για δημιουργία όμως πάντα στο τέλος υπερνικά.

- Τι προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνική στο κοινό;

Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ακούω τις διάφορες και ποικίλες ερμηνείες των έργων μου από το κοινό που τα αντικρύζει. Συνειδητοποιώ έτσι κάθε φορά την τεράστια φαντασία του ανθρώπινου νου και την ανάγκη όλων να στρέφονται προς κάτι ονειρικό, πέρα από την πεζή καθημερινότητα.

- Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ένα έργο σας;

Η έμπνευση για τη δημιουργία των έργων μου αντλείται από στιγμές και εικόνες του περιβάλλοντος που βρίσκομαι κάθε φορά. Η εκάστοτε συναισθηματική μου κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο στην εικόνα που θα αποτυπώσω στο τέλος.

- Κατά πόσο η καθημερινότητα στη χώρα μας ή τα παγκόσμια γεγονότα σας επηρεάζουν;

Μοιραία οι καλλιτέχνες είναι ευαίσθητοι δέκτες της κοινωνικής κατάστασης. Σαφώς παρακολουθώ και επηρρεάζομαι από τα πράγματα που θα αντικρύσω κάθε πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά μου, μέχρι γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν στο άλλο ημισφαίριο.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τις εκθέσεις σας;

Δεν υπάρχουν όρια στα όνειρα μας. Η ανάπτυξη της φαντασίας μπορεί να αποτελέσει μία ασφαλή δίοδο διαφυγής απο την ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας.

- Πείτε μας λίγα λόγια για την έμπνευση και το μήνυμα της τελευταίας σας έκθεσης «Ένας άνω-κάτω κόσμος»

Τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζομαι στην οικογενειακή μας επιχείρηση που βρίσκεται στο νησί της Σαντορίνης. Η καθημερινή επαφή και τριβή με πληθώρα κόσμου από όλα τα μέρη της υδρογείου γέννησε μέσα μου πολλά ερεθίσματα. Έτσι σε συνεργασία με τον Φραγκίσκο Μαρκοζάνες, φίλο και συνιδιοκτήτη του χώρου που φιλοξενείται η έκθεση (Oia Vineyard), αποφάσισα να μιλήσω με εικόνες για την εμπειρία μου αυτή.

- Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν δημιουργείτε ένα έργο;

Συνήθως ξεκινώ να δημιουργώ έχοντας μια αρχική ιδέα, η οποία σε συνάρτηση με τις σκέψεις και τις εμπειρίες μου την εκάστοτε χρονική περίοδο εξελίσσεται. Με ενδιαφέρει τα έργα μου να προκαλούν  συναισθήματα και εικόνες στον θεατή και ιδανικά να βρει σημεία ταύτισης.

- Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε περισσότερο και γιατί;

Όταν φτιάχνω τα χειροποίητα κολάζ μου χρησιμοποιώ παλαιότερες καρτ ποστάλ, περιοδικά, εφημερίδες, γκραβούρες. Με βοηθάει πολύ σε αυτό το κατάστημα που έχουμε το οποίο διαθέτει πολύ υλικό από διάφορα μέρη του κόσμου. Στη συνέχεια τα ψηφιοποιώ και τα επεξεργάζομαι ηλεκτρονικά.

- Νιώσατε ποτέ την ανάγκη να εκφραστείτε μέσα από κάποια άλλη μορφή τέχνης;

Με συναρπάζει πολύ η τέχνη της γλυπτικής και της κεραμικής ειδικότερα, με την οποία σκοπεύω να ασχοληθώ άμεσα.

- Οι τεχνολογικές εξελίξεις τι ρόλο παίζουν στο χώρο σας;

Τα νέα ψηφιακά μέσα και τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες στους καλλιτέχνες. Είτε πρόκειται για αναζήτηση εικόνων και ερεθισμάτων, είτε για επεξεργασία υλικού η τεχνολογία βοηθάει αρκετά.

- Μπορείτε να τις ακολουθήσετε στην πράξη;

Τα τελευταία δυο χρόνια δημιουργώ κολάζ συνδυάζοντας εικόνες με κινούμενα σχεδια (GIF) μέσω του κοινωνικού δικτύου instagram.

- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα, γενικότερα, είναι μια χώρα φιλική προς τους σύγχρονους καλλιτέχνες;

Όχι τόσο. Είναι δύσκολο πολύ να ακολουθήσεις αυτό που αγαπάς και να μπορείς να βιοποριστείς από αυτό. Πιστεύω όμως ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου οι εικόνες και τα έργα του καθενός μπορούν να ξεπερνούν τα σύνορα της κάθε χώρας.

- Αν έπρεπε να κάνετε ένα έργο για την Ελλάδα, πώς θα την απεικονίζατε σήμερα;

Δεν περιγράφεται με λέξεις!

- Πού μπορεί να θαυμάσει κανείς τα έργα σας;

Τα περισσότερα από τα έργα μου εκτίθενται και είναι διαθέσιμα προς πώληση στα καταστήματα «Επίλεκτον» που διαθέτουμε στον Πειραιά και την Οία της Σαντορίνης. Κατά καιρούς συμμετέχω με συλλογές μου σε ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις.

- Υπάρχει κάποιο μελλοντικό πλάνο εκθέσεων;

Μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία μου έκθεση «Ένας άνω- κάτω κόσμος», θα ήθελα να ταξιδέψω και να προβάλλω τα έργα μου εκτός Ελλάδος.

Πληροφορίες

www.etsy.com

zoi.kontou

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: