Η Ινδία ανακαλεί τη συνταγματική αυτονομία του Κασμίρ

Την ανάκληση της συνταγματικής αυτονομίας του Κασμίρ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ινδίας, μια δυνάμει εκρηκτική απόφαση. Οι ινδουιστικές εθνικιστικές αρχές της Ινδίας υιοθέτησαν προεδρικό διάταγμα με το οποίο καταργείται το ειδικό καθεστώς που είχε το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Τζαμού και Κασμίρ και εγγυάτο το ινδικό Σύνταγμα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο ινδικό κοινοβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Αμίτ Σαχ εν μέσω πληθώρας αντιδράσεων από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα είχαν διακοπεί οι επικοινωνίες στο διαφιλονικούμενο ινδικό Κασμίρ, όπου το Νέο Δελχί έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες τις τελευταίες ημέρες και έχει θέσει σε κατ” οίκον περιορισμό τους τοπικούς πολιτικούς υπευθύνους.

Παράλληλα εκφράζονταν πολλές υποθέσεις όσον αφορά μια απόφαση που θα λαμβανόταν σήμερα το πρωί καθώς ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι προήδρευσε συνεδρίασης της Επιτροπής Ασφάλειας που ήταν αφιερωμένη στην κοιλάδα της Σριναγκάρ, όπου σήμερα απαγορεύονταν οι μετακινήσεις και είχε αναπτυχθεί πολύ μεγάλη δύναμη ασφαλείας.

Οι κάτοικοι του Κασμίρ, πολιτικοί αξιωματούχοι και ινδικά μέσα ενημέρωσης είχαν εντείνει τις εικασίες όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο το Νέο Δελχί απέστειλε ενισχύσεις σχεδόν 80.000 παραστρατιωτικών σε 10 ημέρες, σε μια ζώνη έντονα στρατιωτικοποιημένη, καθώς εκεί στρατοπεδεύουν ήδη σχεδόν μισό εκατομμύριο άνδρες.

Την Παρασκευή οι αρχές ακύρωσαν προσκύνημα που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ινδουιστές στο Κασμίρ επικαλούμενες «τρομοκρατικές απειλές» και ζήτησαν όλοι οι προσκυνητές και οι τουρίστες να εγκαταλείψουν την κοιλάδα «αμέσως».

Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει κύμα πανικού στους κόλπους του τοπικού πληθυσμού, το οποίο εκφράστηκε με ουρές στα ATM για την ανάληψη μετρητών και την αποθήκευση τροφίμων.

Το Κασμίρ διαιρέθηκε στην πραγματικότητα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν το 1947, μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Βρετανία, και καθώς το διεκδικούν και οι δύο χώρες έχει αποτελέσει την αιτία δύο πολέμων μεταξύ τους.

Αυτονομιστική εξέγερση μαίνεται επίσης από το 1989 στο ινδικό Κασμίρ, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τις ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα της Σριναγκάρ, κάτι το οποίο το Πακιστάν εξακολουθεί να διαψεύδει.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: