Η Ford εξελίσσει τεχνολογία που βοηθά στην πρόβλεψη των τροχαίων ατυχημάτων

Συνδέει τα αυτοκίνητα με  τους αισθητήρες για βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,3 εκατομ. άνθρωποι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο σε όλο τον κόσμο 1 – περίπου 3.700 κάθε μέρα – με τα τροχαία ατυχήματα να αποτελούν την όγδοη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως2 . Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τα ατυχήματα επιφέρουν επίσης σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα υπερβαίνει τα 35 δισεκ. λίρες .

Με κύριο σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων  ,μία κοινοπραξία με επικεφαλής τη Ford εξελίσσει ένα καινοτόμο εργαλείο πρόγνωσης με επίκεντρο την οδική ασφάλεια, το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας στις πόλεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από διασυνδεδεμένα οχήματα και έξυπνους αισθητήρες παραπλεύρως του δρόμου.

Το ψηφιακό εργαλείο οδικής ασφάλειας  μπορεί να προβλέπει επικίνδυνα σημεία στα οποία μπορούν να συμβούν ατυχήματα, χρησιμοποιώντας ως πηγές δεδομένων διασυνδεδεμένα οχήματα και αισθητήρες που βρίσκονται παραπλεύρως του δρόμου.  Η Ford συνεργάζεται με την εταιρεία Vivacity Labs, το Συμβούλιο της Κομητείας της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Loughborough με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Μεταφορών του Λονδίνου [Transport for London (TfL)] μέσω χρηματοδότησης της υπηρεσίας προώθησης καινοτομίας, Innovate UK, και του τμήματος επιχειρηματικής, ενεργειακής και βιομηχανικής στρατηγικής της Βρετανικής Κυβέρνησης [UK Department of Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS).

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια εκτενών ερευνών της Ford στον τρόπο με τον οποίο  προηγμένες αναλύσεις και δεδομένα από διασυνδεδεμένα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται για βελτίωση της αστικής μετακίνησης και της οδικής ασφάλειας. Μέσα από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι με μικροβελτιώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν διάφορα θέματα.

Το εργαλείο οδικής ασφάλειας βάσει δεδομένων (Data-Driven Road Safety Tool) θα αναλύει πληροφορίες από διασυνδεδεμένα οχήματα, έξυπνους αισθητήρες παραπλεύρως του δρόμου και δεδομένα τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να προβλέπει πιθανές τοποθεσίες και αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στις πόλεις να λάβουν προληπτικά μέτρα σε δρόμους και διασταυρώσεις που εγκυμονούν τους υψηλότερους κινδύνους για τους χρήστες των δρόμων.

Στόχος είναι το εργαλείο αυτό να εξελιχθεί σε μία λύση επωφελή για πόλεις και οδηγούς σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την υπηρεσία προώθησης καινοτομιών της Βρετανικής κυβέρνησης Innovate UK.

Μέχρι 700 επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα θα συνδεθούν στην περιοχή της Οξφόρδης και του Λονδίνου στο πλαίσιο του 18-μηνου project που ξεκινά φέτος το καλοκαίρι.Λεπτομερή δεδομένα τηλεματικής από το στόλο των οχημάτων – όπως η χρήση φρένου ή γκαζιού και η γωνία περιστροφής του τιμονιού – θα αναλύονται παράλληλα με πληροφορίες από 25 πρόσθετους, έξυπνους αισθητήρες που θα προμηθεύσει στην κομητεία της Οξφόρδης η Vivacity Labs, η οποία ειδικεύεται στην καταγραφή της κυκλοφορίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό που χρησιμοποιούνται σε 100.

Οι αισθητήρες της Vivacity παραπλεύρως του δρόμου χρησιμοποιούν αλγορίθμους Μηχανικής Μάθησης για την ανίχνευση «παρ’ ολίγον» ατυχημάτων και μπορούν να αναλύουν μοτίβα κινήσεων ευάλωτων χρηστών των δρόμων όπως οι δικυκλιστές και οι πεζοί, καθώς και τα μη-διασυνδεδεμένα οχήματα. Όλα τα δεδομένα που μοιράζονται μεταξύ τους οι αισθητήρες είναι ανώνυμα, καθιστώντας τους δρόμους ασφαλέστερους χωρίς να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα.

Τα ευρήματα και οι αναλύσεις θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω δοκιμές και εξέλιξη του ψηφιακού εργαλείου οδικής ασφάλειας μέσω αλγορίθμων σε ένα εμπορικό προϊόν που θα ωφελήσει πόλεις και πολίτες σε όλο τον κόσμο. Η κοινοπραξία θα επιδιώξει επίσης να αποκαλύψει και άλλες εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες για προγνωστικά δεδομένα σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Δοκιμές Διασυνδεμένων Οχημάτων

Το project έρχεται σε συνέχεια δύο επιτυχημένων δοκιμών στο Λονδίνο στις οποίες αναλυτές και επιστήμονες δεδομένων της Ford Mobility αναγνώρισαν, ανέλυσαν και καθοδήγησαν λεπτομερώς τις τοπικές αρχές πάνω σε διάφορα hotspots οδικής ασφάλειας στο Μείζον Λονδίνο4  με τη συμμετοχή διασυνδεδεμένων οχημάτων που κάλυψαν πάνω από 1 εκατομμύριο μίλια.

Οι υποδείξεις για βελτιώσεις περιλάμβαναν: τοποθέτηση καμερών ανίχνευσης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη (red-light cameras), κλάδεμα δέντρων και βλάστησης ώστε να είναι ορατές οι πινακίδες, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σε διπλάσιο ύψος, ρίψη νέου ασφαλτοτάπητα στους αυτοκινητόδρομους και επανατοποθέτηση των καλυμμάτων των φρεατίων ψηλότερα.

Η Ford Mobility συνεργάζεται επίσης με τις αρχές της Κολωνίας (Γερμανία) και της Βαλένθιας (Ισπανία) για την ανεύρεση και άλλων τρόπων με τους οποίους η ανάλυση πληροφοριών  διασυνδεδεμένων οχημάτων και υποδομής μπορεί να ωφελήσει την αστική μετακίνηση.

Η Ford εξελίσσει τεχνολογία που βοηθά στην πρόβλεψη των τροχαίων ατυχημάτων gr.

now24.gr-auto

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: