«Η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία»

«Η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία»Την ανάγκη να επανασχεδιαστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανεργία τόνισε ο Αντώνης , στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο δεν υπάρχουν πολιτικές κατά της ανεργίας και αυξάνεται η ύφεση, τόσο θα ευδοκιμούν πολιτικοί σαν τον Μπέπε Γκρίλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε, από κοινού με τον ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, ειδική μέριμνα για έναρξη επιχειρήσεων από νέους, με χαμηλότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στο πρόβλημα της ανεργίας, λέγοντας ότι «η υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία».

Οι «27» καλούνται να αντιμετωπίσουν τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως βασική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οπως σχολιάζει το Reuters, αυτή η Σύνοδος έχει χαρακτήρα αποτίμησης της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης και επιβεβαίωσης της οδού «δημοσιονομικής υπεθυνότητας» – και δεν προβλέπεται να γείρει σημαντικά η πλάστιγγα της ρητορικής περί λιτότητας και ανάπτυξης.

Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η «πρεμιέρα» του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Σύνοδο. Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης δεν βρίσκεται το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης, ενώ το θέμα, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal δεν θα βρεθεί ούτε στη συνάντηση των κυβερνήσεων των «17» της Ευρωζώνης· ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ έχει συγκαλέσει έκτακτο για το θέμα της Κύπρου την Παρασκευή.

Οι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, στην σκιά του «αντάρτικου» της Ευρωβουλής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ χωρίς τον χαρακτήρα επείγουσας συνάντησης για αποφάσεις με φόντο την κρίση στην ευρωζώνη.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία κοινωνική επανάσταση, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική λιτότητας.

«Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις» είπε ο τέως επικεφαλής του Eurogroup κατά την άφιξή του για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση [...] Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά «άκαμπτη» και ζήτησε περισσότερη «ελαστικότητα».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έγιναν «δεκτοί» στις Βρυξέλλες από χιλιάδες πολίτες από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ύψωσαν φωνή κατά της λιτότητας.

στις Βρυξέλλες

Χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο.

Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.

Στην Ευρώπη «habemus austeritas» (δηλαδή «έχουμε λιτότητα»), κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα.

«Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε από την πλευρά τους η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Μπερναντέτ Σεγκόλ, «οι διαρθρωτικές απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης».

Η ΕΕ, εξήγησε, «θα πρέπει να αναστείλει την προσπάθειά της να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και να επιτρέψει πρώτα να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ένωση, η οποία μαστίζεται από την ανεργία».

«Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους», τόνισε ακόμη.

Η Σεγκόλ είχε νωρίτερα συνάντηση με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ παραδέχθηκε πως υπάρχει «ένα πλαίσιο σχετικής σταθερότητας από τη μια πλευρά και κοινωνικής ανησυχίας από την άλλη πλευρά», αλλά υποστήριξε πως η στασιμότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες «δεν συνδέεται ολόκληρη με την αποκαλούμενη λιτότητα».

Υπερασπίστηκε πάντως την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές «με κάποια καθυστέρηση».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, επισήμανε ότι «κανένας ευρωπαίος ηγέτης μπορεί να είναι ευτυχής για την κατάσταση με τους 26 εκατομμύρια ανέργους στην Ενωση».

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: