Η Ελλάδα ψηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην ελευθερία του Τύπου

Έκθεση του Συμβούλιου της Ευρώπης ανατρέπει την έκθεση της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» — Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο επίπεδο όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την έκθεση της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», έρχεται η αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Σε υψηλή θέση η χώρα μας, πάνω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην αναλυτική έκθεση παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα και να προκύψει η κατάταξη των χωρών. Τα αποτελέσματα της έκθεσης έρχονται να διαψεύσουν πανηγυρικά αντίστοιχη έκθεση που συντάχθηκε από ΜΚΟ, κι όχι από τον επίσημο φορέα της ΕΕ, όπως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών, η διαφορά είναι εμφανέστατη. Είναι ενδεικτικό πως στην έκθεση της ΜΚΟ η Ελλάδα τοποθετούταν στην τελευταία θέση ανάμεσα στους «27», ενώ γινόταν αναφορά και στη «Βόρεια Κύπρο» — το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα – η οποία μάλιστα παρουσιαζόταν πάνω από τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και στη σωστή τους διάσταση. Στην έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, λαμβάνεται υπόψη οι εγγυήσεις που δίνουν οι νόμοι κάθε χώρας στην ελευθερία έκφρασης, η ασφάλεια των δημοσιογράφων και όσων έχουν δημόσιο λόγο, η ανεξαρτησία και η πολυφωνία του Τύπου όπως και η αξιοπιστία των μέσων και η εμπιστοσύνη στην πληροφορία που παρέχουν.

Σε αυτή την έκθεση, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο επίπεδο όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως θα δείτε και στον σχετικό χάρτη. Πάνω από τη χώρα μας βρίσκονται Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα είναι Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία και Βέλγιο.


Αντίθετα, σε χαμηλό επίπεδο ελευθερίας του Τύπου βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Λετονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια και φυσικά η Τουρκία.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: