Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΓΚΡΕΜΟ» – ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ – ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ GREXIT

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΓΚΡΕΜΟ» – ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ – ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ GREXIT

[UPD] Δύο γερμανικές εφημερίδες προστίθενται στα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τους αναλυτές μεγάλων οίκων που μιλούν για προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο Grexit λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για «μεγάλο βήμα προς τα πίσω», κάνει λόγο στην τελευταία της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή την προοπτική να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει στον τίτλο της: «Η χώρα κινείται και πάλι προς τον γκρεμό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τερματισμό της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, ως πρωθυπουργός όμως ο δεν θα έχει περίοδο χάρητος. Το κράτος έχει μέχρι τον Μάρτιο. Πολλοί θεωρούν ότι ο Τσίπρας θα εκλογικευτεί, όταν έρθει στην εξουσία. Είναι όμως αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει το κόμμα του», δημοσιεύει η εφημερίδα, επικαλούμενη ταυτόχρονα επιστροφή της αβεβαιότητας των επενδυτών και κίνδυνο απόσυρσης των χρημάτων τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γερμανική Die Welt με τίτλο: «Το Grexit γίνεται πιθανότητα».

Στο άρθρο τονίζεται ότι «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας θα πάρει πίσω όλα όσα έκαναν οι προκάτοχοί του. Υπάρχει απλώς κίνδυνος διακοπής των μεταρρυθμίσεων. Στην Ευρώπη θα πρέπει να πάψει το Grexit να αποτελεί ταμπού και η Ελλάδα θα πρέπει να κρατηθεί στη ζωή μόνο αν εκπληρώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΓΚΡΕΜΟ» – ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ – ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ GREXIT

Fitch: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν το πιστωτικό ρίσκο

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά από την αποτυχία εκλογής νέου προέδρου, αυξάνει τα ρίσκα για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναφέρει η Fitch Ratings. Οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές και μια ενδεχόμενη εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, θα τεθεί σε αναμονή μέχρι μετά τις εκλογές.

Ύστερα από τις εκλογές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική (που θα ακολουθηθεί) θα παραμείνει πιθανώς υψηλή για τους επόμενους μήνες.

HSBC: Θα επαναληφθεί το «σενάριο του 2012»

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΓΚΡΕΜΟ» – ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ – ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ GREXITΤην εκτίμηση ότι θα επαναληφθεί το «σενάριο του 2012» με δύο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες, εκφράζει η HSBC σε έκθεσή της, τονίζοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας. Δεν αποκλείεται “κούρεμα” μέρους του ελληνικού χρέους.

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπως τουλάχιστον υποδεικνύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν θα κατορθώσει – παρά το bonus των 50 εδρών – να κατακτήσει αυτοδυναμία και ως εκ τούτου οφείλει να αναζητήσει συμμαχίες. Επίσης εκτιμάται ότι δεν θα μπουν στη Βουλή ούτε οι Ανεξάρτητοι , ούτε η Δημοκρατική Αριστερά.

Όσο για τους ενδεχόμενους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι θεωρείται ο πιθανότερος, αν και κατά την HSBC «το αριστερής τάσης μεταρρυθμιστικό Ποτάμι είναι λιγότερο ριζοσπαστικό από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ενδιαφερθεί περισσότερο για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Επίσης εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ – με την HSBC να αναφέρει ότι «αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ» – αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται, για τη δεδομένη στιγμή δύσκολο.

Με δεδομένες τις παραπάνω εκτιμήσεις οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι θα υπάρξει και νέα εκλογική διαδικασία – το πιθανότερο τον Μάρτιο – ενώ τονίζουν ότι η καθυστέρηση σχηματισμού νέες κυβέρνησης θα δυσχεράνει αρκετά τη θέση των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι συναντώνται στις 12 Φεβρουαρίου και ευελπιστούσαν έως τότε να έχει λυθεί το ελληνικό θέμα.

«Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας», στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, τονίζει η HSBC, με δεδομένο ότι «το χαρτί του φόβου που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς έχει βοηθήσει τη ΝΔ να μειώσει τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εάν τελικώς υπάρξει και δεύτερη εκλογική διαδικασία, καθίσταται φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα χαλαρώσει κάποιες από τις θέσεις του, στην προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους από το κέντρο και να κατορθώσει να βρει συμμάχους σε λιγότερο ριζοσπαστικά πολιτικά . Επίσης πιθανώς να είναι πιο εύκολο για κάποια μικρότερα να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, κάτι το οποίο, άλλωστε, συνέβη και με τη ΔΗΜΑΡ (σ.σ. και τη συνεργασία της με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) το 2012».

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα και χρέος

Το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσει η όποια νέα ελληνική θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόσο για την τελευταία δόση των 7,5 δισ. όσο και για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Ειδικά η πιστωτική γραμμή είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια, αλλά θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό ενεργητικό κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να συμβεί εάν η χώρα διαφωνήσει με την τρόικα.

Πάντως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή ΕΚΤ και ΔΝΤ, εάν φυσικά υπάρξει και ένας πρώτος συμβιβασμός μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των πιστωτών, απομακρύνει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Επιπρόσθετα στην έκθεση τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, υπογραμμίζει η HSBC, πέραν του ότι οι Έλληνες τάσσονται σε μεγάλο ποσοστό υπέρ του ευρώ, η χώρα εξαρτάται σε υψηλό ποσοστό από τις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και χρηματοδοτήσεις, όπως για παράδειγμα τις επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Όμως, με δεδομένες και τις απόψεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολες. Το σίγουρο είναι – συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης – ότι ο κ. Τσίπρας θα «κυνηγήσει» μία συμφωνία για «κούρεμα» μέρους του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και μέσω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού ή μέσω παράτασης της περιόδου αποπληρωμής.

Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί το «κούρεμα» του χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να μη δημιουργεί ελλείμματα, κάτι το οποίο, όμως, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να χειριστεί αυτό το ζήτημα.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να πρέπει να επανεξετάσει μέρος του προγράμματός του και κυρίως το κοινωνικό πρόγραμμα 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως μη διαπραγματεύσιμο.

Κατά την HSBC «ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς σύντομα να κατανοήσει την πραγματικότητα της περιορισμένης πρόσβασης (της Ελλάδας) στις αγορές. Επομένως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι δύσκολες και «κόντρες» ή καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των ανησυχιών των αγορών για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Σίγουρα, συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, απομακρύνει το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από μέρους του.

Καταλήγοντας υπογραμμίζεται ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – προχωρήσει σε στροφή σχήματος «U» σε ό,τι αφορά τις δομικές και δημοσιονομικές , αυτό θα πλήξει βέβαια τις προοπτικές της χώρας αλλά θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη, τόσο γιατί η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση όσο και γιατί οι τράπεζές της είναι περισσότερο θωρακισμένες.

CNBC: Η Ελλάδα δεν είναι πια ο κίνδυνος που ήταν κάποτε

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΓΚΡΕΜΟ» – ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ – ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ GREXITΗ Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα προβληματικά σημεία για τις αγορές το 2015, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα τις ταρακουνήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ένα νέο δράμα ξεδιπλώνεται μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Το της χώρας, απέτυχε για τρίτη φορά χθες να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η προεδρική εκλογή αντιπροσώπευε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση ή στην εν λόγω περίπτωση έλλειψη αυτής.

“Ενώ η Ελλάδα αποτελούσε την κορυφή των πιστωτικών πιέσεων το 2010 και ειδικότερα το 2011, θεωρώ ότι πλέον συνιστά τοπικό θέμα”, σχολίασε ο Robert Sinche, στρατηγικός αναλυτής της Amherst Pierpont Securities, ενώ πρόσθεσε “Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι θα εξελιχθεί στο ευρύ θέμα που ήταν μερικά χρόνια πριν”.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ευρωζώνη είναι διαφορετική σήμερα σε σχέση με το 2011: Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Πέραν αυτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική αναμένεται να εξετάσει πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης κατά την συενδρίαση της 22ας Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΜΜΕ

Financial Times:

«Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απορρίψει την έκκληση του κ. Σαμαρά για συναίνεση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για την έξοδο της από το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έδιναν στον ακρο-αριστερό ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3% – 4%, αλλά οι δημοσκόποι αναφέρουν πως δεν είναι σαφές ότι αρκεί για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές».

Bloomberg:

«Αυτά είναι κακά νέα για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη» δηλώνει ο Raimund Saxinger, του γερμανικού Trust Investment GmbH και συμπληρώνει: «Το επόμενο θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε είναι πως θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία και οι δημοσκοπήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Wall Street Journal:

Η εφημερίδα τονίζει πως «οι εξελίξεις δημιουργούν και πάλι φόβους για την σχέση της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές». «Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σκίσει το μνημόνιο και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους και έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, αν και το προβάδισμα αυτό περιορίζεται τις τελευταίες εβδομάδες».

«Η διχόνοια ανάμεσα στους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά περιπλέκουν τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι πολύ βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

El Pais:

Aπό μια θεωρητικά απλή κοινοβουλευτική εργασία, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», με αφορμή την αποτυχία εκλογής του Στ. Δήμα ως προέδρου της Δημοκρατίας και στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μετά τις δύο πρώτες αποτυχημένες απόπειρες εκλογής ΠτΔ, που τροφοδότησαν την αστάθεια και τους φόβους στις Βρυξέλλες και την τρόικα, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με τα προγνωστικά να φέρουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη ψηφοφορία ο υποψήφιος της κυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας συγκέντρωσε μόνον 168 ψήφους από τις 180 απαιτούμενες, τις ίδιες με αυτές και της δεύτερης ψηφοφορίας.

BBC:

O κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη ΝΔ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ένα αντί-μνημονιακό κόμμα του οποίου η άνοδος αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν πως οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ και που υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν επιστροφή στη δραχμή παρά παραμονή στο ευρώ. Εγείρει δε το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για άλλη μία φορά».

«Η οικονομία είναι μικρότερη τώρα κατά 25% από ό,τι ήταν το 2008, η ανεργία διαμορφώνεται κοντά στο 25% και σχεδόν το ένα τέταρτο των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας».

Στο ίδιο διάστημα, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, έχουν κλείσει περίπου 100.000 επιχειρήσεις, και υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία καθώς το δανεισμού έχει σκαρφαλώσει ξανά στο 8%, ένα επίπεδο που θεωρείται δυσβάσταχτο. Η Ελλάδα βίωσε ξανά τέτοια επίπεδα όταν ζήτησε διάσωση για πρώτη φορά.

Επομένως, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα προγράμματα διάσωσης συσσωρεύθηκαν στην κορυφή της οικονομικής μιζέριας, και βοηθούν να κατανοήσει κανείς το ασταθές πολιτικό τοπίο. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, και τηρήσει την υπόσχεσή του να αμφισβητήσει το πρόγραμμα λιτότητας, τότε εμφανίζεται και πάλι το φάντασμα της διάλυσης του ευρώ, επισημαίνει το BBC.

«Θυμηθείτε ξανά αυτά τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης του ευρώ, όταν οι οικονομολόγοι υποστήριζαν πως είναι δυνατό μια χώρα να εγκαταλείψει μια νομισματική ένωση, τοποθετώντας και διάφορες βαθμίδες δυσκολίας να συμβεί αυτό.

Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης έχουν επανειλημμένως αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο διότι φοβούνται να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Οι ανησυχίες τους αφορούν το ότι εάν μια αδύναμη χώρα, τότε οι αγορές θα επιλέξουν την αμέσως πιο αδύναμη και ούτω καθ εξής. Το κόστος δανεισμού των οικονομιών αυτών θα αυξηθεί, καθιστώντας αδύνατο για τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτηθούν, και γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Τα αντίθετα επιχειρήματα υπογραμμίζουν πως μια χώρα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της εάν εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. συνήθως μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα, θα είχε ένα αδύναμο νόμισμα που βοηθάει τις εξαγωγές, κάτι που μπορεί να τονώσει την οικονομία ενώ η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει σιγά-σιγά. Εντός της ευρωζώνης αυτό δεν μπορεί να συμβεί, από τη στιγμή που το ευρώ έχει παραμείνει σχετικά ισχυρό λόγω των οικονομιών του πυρήνα, δηλαδή της Γερμανίας.

Επομένως, θα πρέπει να λάβει χώρα μια πραγματική υποτίμηση, που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει το κόστος κατά 25% αντί να εξαρτάται από την υποτίμηση του νομίσματος για να καταστήσει τις εξαγωγές φθηνότερες. Αυτό συνήθως σημαίνει ανεργία και πλήττει το βιοτικό επίπεδο.

Αλλά το να παραμείνει εντός της ευρωζώνης έχει τα δικά του οφέλη, θα έλεγαν οι υποστηρικτές, ιδιαίτερα από τη στιγμή οι μικρές οικονομίες πρέπει να ενσωματωθούν στις μεγαλύτερες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC, αυτά τα επιχειρήματα αναμφισβήτητα θα συνεχιστούν και πολλοί θα παρακολουθήσουν τις εκλογές στην Ελλάδα ετοιμοπόλεμοι. «Μπορεί σύντομα να ανακαλύψουμε εάν θα υπάρξει επαπειλούμενη εξάπλωση που μπορεί να οδηγήσει σε μερική διάλυση του ευρώ».

 

TΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.

«Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση.

«Αυτό που προκάλεσε το σύντομο σοκ στους επενδυτές ήταν η αποτυχημένη προεδρική εκλογή στην Ελλάδα… Η Βουλή πρέπει τώρα να διαλυθεί εντός δέκα ημερών και να διεξαχθούν νέες εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι επενδυτές φοβούνται, ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με μια εκλογική νίκη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώθηκε υποχώρηση, κατά περισσότερο του 10%», συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, η οποία, σε δεύτερο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Επιστρέφει η κρίση του ευρώ;», αναφέρεται στο ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών «να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της». «Η υπό ευρωκρίση Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών. Ο πρώην επίτροπος δεν πέτυχε ως προεδρικός υποψήφιος την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων… Στις χρηματαγορές δημιούργησε αυτό αναστάτωση, διότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το επικριτικό προς τις μεταρρυθμίσεις κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επενδυτές βλέπουν ήδη να επιστρέφει η ευρωκρίση», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα», στο οποίο αναπαράγονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ότι «κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της». Ο συντάκτης προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βασιστεί σε κυβερνητικό εταίρο και αναφέρει, ότι «φέρεται να έχει ήδη υποσχεθεί στη ΔΗΜΑΡ το πόστο του Προέδρου, αλλά (η ΔΗΜΑΡ) δεν τοποθετείται. Η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να έχει μπροστά της μια μακροχρόνια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα παρέλυε και πάλι τη χώρα που ήδη πλήττεται από την κρίση.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη» και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τερματίσει την γερμανική επιβολή λιτότητας στην Ευρωζώνη και να πετύχει ένα κούρεμα χρέους. Αυτήν τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας την περίμενε χρόνια. Τώρα στέκεται ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της ευκαιρίας της ζωής του… Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα ερχόταν στην εξουσία ένα κόμμα της Αριστεράς. Τότε θα μπορούσε η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιον μιας ριζοσπαστικής αλλαγής- ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πολιτική του χρέους. “Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνο ένα θέμα με την Ευρώπη και αυτό είναι το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τα χρέη μας υποφερτά”, δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη: «Κάποιοι πιστεύουν ο 40χρονος Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις. Όπως και ο συντηρητικός Σαμαράς συγκέντρωνε αρχικά ψήφους με “αγριάδες” εναντίον των Βρυξελλών και μετά έγινε αξιόπιστος ευρωεταίρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διαφέρει σε ένα βασικό σημείο από τα καθιερωμένα κόμματα, όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από ένα κίνημα της βάσης, το οποίο συνενώνει τις διάφορες αριστερές τάσεις και το οποίο είναι ακόμη ριζοσπαστικό. Τα μέλη του βλέπουν τώρα να έχει έρθει η ιστορική τους ευκαιρία: Αν κερδίσουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η έναρξη για μια ευρωπαϊκή επανάσταση, οποία -στα τους- θα τελειώσει τη γερμανική επιβολή στην Ευρωζώνη».

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων Tageschau του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, μεταδόθηκε ρεπορτάζ από την Ελλάδα και επισημάνθηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν είχε υποδείξει υποψήφιο στη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. «Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος και κούρεμα του χρέους», τονίστηκε. [AΠΕ-ΜΠΕ]

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: