«Η ΕΚΤ ανησυχούσε για τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων Τρόικας-Χριστόφια»

«Η ΕΚΤ ανησυχούσε για τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων Τρόικας Χριστόφια»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε δώσει τελεσίγραφο στις κυπριακές αρχές για μη παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2013, το οποίο όμως ανέστειλε μέχρι… τις 21 Μαρτίου για να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, είπε ο πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Ο κ. Σταυρινάκης εξήγησε ότι η ίδια η ευρωπαϊκή αρχή έδωσε επιπλέον προθεσμία για αποπληρωμή του ELA με την προοπτική ότι μετά τις εκλογές, θα υπήρχε πρόγραμμα που θα καθιστούσε τη Λαϊκή φερέγγυα.

Στην πρώτη παρουσία στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την , ο κ. Σταυρινάκης απέφυγε να ερμηνεύσει τη δήλωση του διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη ότι η Λαϊκή Tράπεζα ήταν στον αναπνευστήρα λόγω των εκλογών.

Η δήλωση του διοικητή έχει χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς και άλλους παράγοντες για να επικρίνουν την παραχώρηση ELA από την ΚΤ στη Λαϊκή.

Ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι η δήλωση μπορεί να ερμηνευτεί ότι η Λαϊκή Tράπεζα ψυχομαχούσε και ήταν έτοιμη να εκπνεύσει.

Η ΕΚΤ, είπε ο κ. Σταυρινάκης, ανησυχούσε γιατί δεν υπογραφόταν το μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο η υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα και μέχρι το Νοέμβριο δεν υπήρχε πρόοδος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρινάκη, η ΕΚΤ αγωνιούσε για το γεγονός και ήθελε να στείλει το μήνυμα στην με την προειδοποίηση ότι στις 23 Ιανουαρίου 2013 θα προχωρούσε σε άρση του ELA σε περίπτωση που δεν υπήρχε πρόγραμμα.

Υπέδειξε ότι την συγκεκριμένη προειδοποίηση την γνώριζε τόσο η κυβέρνηση και η τότε αντιπολίτευση.

Είπε επίσης ότι στις 23 Ιανουαρίου η ίδια η ΕΚΤ αναθεώρησε την απόφαση της γιατί η Κύπρος βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και άλλαξε τη χρονική προθεσμία για παραχώρηση ELA για τις 21 Μαρτίου 2013 με στόχο να ασκήσει πίεση στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Σταυρινάκης χαρακτήρισε ως ατυχή τη δήλωση του διοικητή ότι έπρεπε να τελειώσουν οι εκλογές, ο οποίος όπως είπε θα μπορούσε να μιλήσει με ποιο τεχνοκρατικό τρόπο.

alithia..com.cy
«Η ΕΚΤ ανησυχούσε για τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων Τρόικας Χριστόφια» «Η ΕΚΤ ανησυχούσε για τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων Τρόικας Χριστόφια»

«Η ΕΚΤ ανησυχούσε για τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων Τρόικας Χριστόφια»

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: