Η έκκληση Μακρόν για εμβολιασμό, η αύξηση κρουσμάτων στη Γαλλία και οι αντιδράσεις για το υγειονομικό πάσο

Για όλους εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ανακοίνωσε μία νέα σειρά μέτρων — Η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για όσους είναι άνω των 65 ετών

Τέσσερις μήνες μετά το τελευταίο τηλεοπτικό διάγγελμά του τον περασμένο Ιούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε χθες ξανά στους πολίτες του. Αναφέρθηκε τόσο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, όσο και στην πανδημία που μαστίζει τη χώρα του.

Η παρέμβασή του αυτή γίνεται πέντε μόλις μήνες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης του, καθώς το τέταρτο κύμα ταλανίζει και τη Γαλλία. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και τα στοιχεία των νοσηλειών στα νοσοκομεία είναι ανησυχητικά. Έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, η οποία και ξεπερνά καθημερινά τις οκτώ χιλιάδες. Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος προέβη σε μία ιδιαίτερα θερμή έκκληση, επιχειρώντας να πείσει όλους εκείνους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πέμπτο κύμα. «Εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εμβολιαστείτε για να ζήσετε φυσιολογικά», είπε σε δραματικό τόνο. Το καλοκαιρινό του διάγγελμα είχε πείσει σχεδόν ένα εκατ. πολίτες να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιό τους.

Για όλους εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ανακοίνωσε μία νέα σειρά μέτρων. Η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για όσους είναι άνω των 65 ετών. Μονάχα κάνοντας το εμβόλιο θα μπορεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να διατηρήσει το υγειονομικό της πάσο. Και στη Γαλλία, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για να διάγει κάποιος μία φυσιολογική καθημερινή ζωή. Θυμίζουμε ότι τρεις ημέρες νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Παρίσι, κατά του υγειονομικού πάσου. Ήταν μία από τις δεκάδες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σταθερά από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων κατά της εξάπλωσής της.

Την τρίτη δόση θα είναι σε θέση να κάνουν, όμως, και άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών από τον προσεχή μήνα. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την επιτάχυνση του εμβολιασμού της αναμνηστικής δόσης.

Αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την οποία είχε αποσύρει προσωρινά. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε, μόλις εκπληρωθούν οι υγειονομικές συνθήκες, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», είχε πει το περασμένο Ιούλιο. Όπως είχαν υποθέσει πολιτικοί αναλυτές, ξεκαθάρισε ότι δεδομένης της επιδημίας, οι συνθήκες παραμένουν ακατάλληλες για να προχωρήσει η προγραμματισμένη αναμόρφωση του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτέλεσε τον πυρήνα της εκλογικής ατζέντας του Μακρόν. «Από το 2022 και μετά, θα χρειαστεί να λάβουμε σαφείς αποφάσεις όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», είπε.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους κλιματικούς της στόχους, δήλωσε. «Για να εγγυηθούμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας, να εγγυηθούμε τον εφοδιασμό της χώρας μας με ηλεκτρική ενέργεια και να επιτύχουμε τους στόχους μας, κυρίως την ουδετερότητα του άνθρακα το 2050, θα ξεκινήσουμε, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα μας και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: