Η Μπέρμποκ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου Ρώσων στην ΕΕ

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ άφησε να εννοηθεί πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να επιδιώξει συμβιβασμό όσον αφορά την περιστολή του δικαιώματος ρώσων τουριστών να επισκέπτονται την ΕΕ, καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν να υιοθετηθεί σκληρή και ενιαία γραμμή σε αντίποινα για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη με τον ομόλογό της της Δανίας, Γέπε Κόφοντ, η Μπέρμποκ δήλωσε πως η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συμφωνούν ότι για να δοθεί λύση πρέπει να συμμετάσχει όλη η Ευρώπη.

Οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν μπορέσει μέχρι τώρα να συμφωνήσουν στη λήψη αυτού του μέτρου. Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που γειτονεύουν με τη Ρωσία (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Φινλανδία) ήδη επέβαλαν περιορισμούς· άλλες, όπως η (επίσης γειτονική) Πολωνία, αξιώνουν να επιβληθούν περιορισμοί στις τουριστικές βίζες.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όμως μοιάζει διστακτικός να συμφωνήσει στην επιβολή γενικής απαγόρευσης εισόδου των πολιτών της Ρωσίας, επιχειρηματολογώντας πως αυτό θα έκανε πολύ πιο δύσκολη την εισδοχή όσων εναντιώνονται στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να κηρύξει πόλεμο στη γειτονική της χώρα. «Πρόκειται για πόλεμο του Πούτιν, όχι του ρωσικού λαού. Δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν τέτοια γενίκευση», και γι’ αυτό «διστάζω να το ενθαρρύνω αυτό», σημείωνε ο Σολτς πριν από δύο εβδομάδες, αν και επισήμανε πως κατανοεί τη στάση των χωρών που γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Ως προς αυτό, η Μπέρμποκ σημείωσε την Παρασκευή ότι ο καγκελάριος Σολτς ουδέποτε απέρριψε με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβολή περιορισμών στις εισόδους Ρώσων στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: