Η απόλυτη απελπισία στο Αφγανιστάν: Ξεπουλάνε τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης

Σε εξευτελιστικές τιμές πωλούν οι Αφγανοί τα υπάρχοντά τους σε αυτοσχέδιες υπαίθριες αγορές για να αγοράσουν αλεύρι, ρύζι και λάδι ή να χρηματοδοτήσουν την απόδρασή τους από τους Ταλιμπάν

Γέμισαν οι υπαίθριες αγορές στην Καμπούλ από έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και ένα σωρό άλλα πράγματα από το νοικοκυριό απελπισμένων Αφγανών, που πωλούν τα υπάρχοντά τους, είτε για να αγοράσουν τρόφιμα, είτε για να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Πιάτα, ποτήρια, ηλεκτρικές συσκευές, καναπέδες και κρεβάτια, τηλεοράσεις και ραπτομηχανές Singer, χαλιά, όλα βρίσκονται στοιβαγμένα στις αυτοσχέδιες υπαίθριες αγορές που έχουν στηθεί στις γειτονιές της αφγανικής πρωτεύουσας, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, στις 15 Αυγούστου. Έκτοτε, οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί ενώ στους πολίτες δεν επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη από τα ATM των τραπεζών μεγαλύτερη από 200 ευρώ την εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει και έλλειψη μετρητών.

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε, είμαστε φτωχοί και αναγκαζόμαστε να πουλάμε αυτά τα πράγματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μοχάμαντ Εχσάν, Αφγανός που ζει σε απομακρυσμένη γειτονιά της Καμπούλ και επισκέφθηκε μια από τις αυτοσχέδιες υπαίθριες αγορές για να πουλήσει δύο κουβέρτες. Ο ίδιος, ανέφερε πως εργαζόταν σε οικοδομές, αλλά οι κατασκευές σταμάτησαν ή ακυρώθηκαν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ακραίους Ισλαμιστές.

«Οι πλούσιοι ζούσαν στην Καμπούλ, αλλά τώρα όλοι έφυγαν», δηλώνει ο Εχσάν στο AFP. Ο Εχσάν είναι ένας από τους πολλούς Αφγανούς που φτάνουν στις υπαίθριες αγορές κουβαλώντας στην πλάτη τα υπάρχοντά τους ή μεταφέροντάς τα μέσα σε καρότσια προκειμένου να τα πουλήσουν απευθείας στους υποψήφιους αγοραστές. Έχει ζήσει τις αλλαγές στην χώρα του και δηλώνει πως τώρα με τους Ταλιμπάν οι τιμές στα βασικά αγαθά έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, όπως είχε συμβεί και την τελευταία φορά που οι ακραίοι Ισλαμιστές ήταν στην εξουσία από το 1996 μέχρι το 2001.

Ένας άλλος Αφγανός, ο Σουκρουλάχ, έφτασε σε υπαίθρια αγορά της Καμπούλ κουβαλώντας τέσσερα χαλιά για να τα πουλήσει. «Αγοράσαμε αυτά τα χαλιά 556 δολάρια, τώρα δεν μπορώ να πάρω περισσότερα από 58 δολάρια για όλα. Χρειάζεται να βγάλω αρκετά χρήματα για να αγοράσω, τουλάχιστον, λίγο αλεύρι, ρύζι και λάδι», δήλωσε στο Al Jazeera και πρόσθεσε πως η οικογένειά του αποτελείται από 33 άτομα, που τον τελευταίο χρόνο ζουν όλα κάτω από την ίδια στέγη.

Ήδη, η φτωχή χώρα αντιμετώπιζε ελλείψεις σε βασικά αγαθά εξαιτίας της μακράς ξηρασίας, αλλά και πίεση στο σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε πως το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο Αφγανιστάν αναμένεται να αυξηθεί από το 72% στο 97% μέχρι τα μέσα του νέου έτους.

«Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, πουλάνε τα πράγματά τους που αξίζουν 6.000 δολάρια για 2.000 δολάρια»

Στις υπαίθριες αγορές της Καμπούλ η απελπισία και η φτώχεια περισσεύουν. Πολίτες προσπαθούν να επιδιορθώσουν πλυντήρια, ανεμιστήρες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές πριν τις προωθήσουν στους υποψήφιους αγοραστές.

Νεαρά αγόρια ετοιμάζουν χυμούς για να τους πουλήσουν ενώ κάποιοι μέσα στο πλήθος πωλούν μπανάνες, πατάτες και αυγά που μεταφέρουν μέσα σε καρότσια.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ελπίζουν να βγάλουν αρκετά χρήματα για να ταξιδέψουν μέχρι τα σύνορα και να εγκαταλείψουν την χώρα τους. Ο Μουσταφά, παλιατζής, που διατηρεί κατάστημα μέσα σε κοντέινερ, δήλωσε στο AFP:

«Στο παρελθόν αγοράζαμε πράγματα από ένα ή δύο νοικοκυριά την εβδομάδα. Τώρα, αν έχεις μεγάλο κατάστημα, μπορείς σε μία μέρα να το γεμίσεις με τα υπάρχοντα 30 νοικοκυριών. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και φτωχοί. Πουλάνε τα πράγματά τους που αξίζουν 6.000 δολάρια για 2.000 δολάρια».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: