Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Την άποψη ότι «η δικαιοσύνη αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης κατά την σημερινή γενική συνέλευση.

«Η δικαιοσύνη μπαίνει μόνιμα σε μία πολιτική διελκυστίνδα και πλήττεται καίρια στον πυρήνα της λειτουργίας της, στην αμεροληψία της» ανάφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του ο κ. Σεβαστίδης διαπιστώνοντας πως «τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για να εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους». Ο πρόεδρος της ΕΔΕ επεσήμανε πως «η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης» ενώ κάλεσε τον νομικό κόσμο και τους υπεύθυνους των πολιτικών κομμάτων να αντιδράσουν «πριν την εδραίωση μιας ψευδούς κοινωνικής συνείδησης και τη δημιουργία αμετάκλητων καταστάσεων».

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε τη συναίνεση του για αλλαγές αλλά και τους προβληματισμούς του για την έκτασή τους ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί, ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΔΕ διατύπωσε την άποψη πως θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρηθεί με την συνταγματική αναθεώρηση ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και τάχθηκε υπέρ της άποψης δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από τότε που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα. Επίσης , εμφανίστηκε θετικός στην κατάργηση του ειδικού δικαστηρίου (Μισθοδικείου) το οποίο εκδικάζει οικονομικά θέματα των δικαστών, για λόγους που σχετίζονται με το κύρος της δικαιοσύνης αλλά και στην κατάργηση του δικαιώματος του υπουργού Δικαιοσύνης για πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου επεσήμανε πως «ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της» συμπληρώνοντας ότι « η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες». Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με στόχο βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και στην αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοσύνη στον προϋπολογισμό ενώ δήλωσε ανοικτός στο διάλογο ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο βήμα ανέβηκε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και στο ρόλο της δικαιοσύνης τόνισε ότι «η δικαιοσύνη μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας». Εστιάζοντας δε στο θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης τόνισε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του. «Άλλο καταφύγιο εκτός από τη νομιμότητα δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Νίκος Σαλάτας απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο της Βουλής ανέφερε πως μπορεί η ίδια να μην προέβη σε κινήσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης αλλά πρόσθεσε με νόημα: «είναι γνωστό ποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αλλά λαμβάνουν απαντήσεις στις προσπάθειες τους».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση επισήμανε ότι δεν «πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα» και υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας , στην τοποθέτηση του, μίλησε για την ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις. Την ίδια ώρα, επεσήμανε πως πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών αναφερόμενος στις μεγάλες δίκες που διεξάγονται με αργούς ρυθμούς.

Στις άθλιες συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σε πολλά δικαστήρια της χώρας, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, μαζεύουν τα νερά με κουβάδες και οι δικαστές δεν έχουν γραφεία, συγκρίνοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες σε άλλες χώρες σε σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ομιλία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

ellada

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: