Η Αλγερία προσφέρει τη βοήθειά της στον ενεργειακό τομέα της Κούβας

Η κυβέρνηση της Αλγερίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την επανέναρξη των προμηθειών της Κούβας με καύσιμα και τη δωρεά στο νησί φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγικής εγκατάστασης για να ενισχύσει τον ενεργειακό της τομέα, εν είδει συμβολής στην προσπάθεια να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες, συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης στο νησί.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Kουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στο Αλγέρι, όπου ξεκίνησε διεθνή περιοδεία που θα τον οδηγήσει επίσης στη Ρωσία, στην Τουρκία και στην Κίνα.

Η Αλγερία αποφάσισε «να παραχωρήσει στην Κούβα φωτοβολταϊκό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό και να ξαναρχίσει τις παραδόσεις καυσίμων για να επιτρέψει στην Κούβα να επαναφέρει σε κανονική λειτουργία τις ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις της και να σταματήσει τις τρέχουσες διακοπές της ηλεκτροδότησης», εξήγησε ο Aλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογο του.

Ο κ. Ταμπούν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της συνεργασίας με την Κούβα, που «δυστυχώς διακόπηκε το 2019», χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Από τον Μάιο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση, που οδηγεί σε παρατεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, και με ελλείψεις καυσίμων.

Εκτός της Βενεζουέλας, του κυριότερου προμηθευτή της νήσου με πετρέλαιο, η Αλγερία διαθέτει επίσης αργό στην Κούβα.

Ο κ. Ταμπούν είπε ακόμη πως αποφάσισε να «αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κουβανική οικονομία, ακυρώνοντας όλους τους τόκους του κουβανικού χρέους».

Για τον κ. Ντίας-Κανέλ, η αναδιάταξη του χρέους της Αβάνας στο Αλγέρι, το ύψος του οποίου δεν διευκρινίστηκε, αποτελεί «μεγάλη υποστήριξη της Αλγερίας στην Κούβα και δείχνει την κατανόησή της για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας».

Αβάνα και Αλγέρι διατηρούν ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Οι πρώτοι Kουβανοί γιατροί έφθασαν στην Αλγερία το 1963, έναν χρόνο μετά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

Ο κ. Ντίας-Κανέλ χαρακτήρισε «εξαίρετες» τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, επισημαίνοντας πως οι δύο αρχηγοί κρατών διαπίστωσαν «σύγκλιση απόψεων στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Συμφωνήθηκε να «τονωθούν οι οικονομικοί, εμπορικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί», να φθάσουν «στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων», πρόσθεσε ο κουβανός πρόεδρος.

Οι κ.κ. Ταμπούν και Ντίας-Κανέλ αποφάσισαν να «ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της γεωργίας» και ταυτόχρονα «να προχωρήσουν πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές και τεχνολογικές ανταλλαγές», σύμφωνα με κοινές ανακοινώσεις των προέδρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: