Η Αγιά Σοφιά είναι και επίσημα τζαμί: Κύμα αντιδράσεων από την Αθήνα για τη φιέστα Ερντογάν – Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Η Αγιά Σοφία μετά από 86 χρόνια λειτούργησε ως τζαμί μετά από απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε ένα κλίμα έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά από την προκλητική Navtex στο Καστελόριζο. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τέμενος προκάλεσε παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων ενώ και υπήρξε και νέα παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Προσβάλλει βάναυσα όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα

«Ο σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 46η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου.

Όπως σημείωσε, η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία μας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού υπογράμμισε ότι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα Τιμής, επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο.

Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

Τουρκία και Αγία Σοφία

Όπως ήταν αναμενόμενο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενη στη μετατροπή μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Όπως παρατήρησε «Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Απόδειξη αδυναμίας όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη – Ταραχοποιός η Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημερινή ιστορική μέρα μιας και μετά από 86 χρόνια, στην Αγιά Σοφιά οι μουσουλμάνοι έκαναν την προσευχή τους.

Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έρχεται να ενισχύσει το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σερ Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι απόδειξη αδυναμίας όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη» ενώ χαρακτήρισε «ταραχοποιό» την Τουρκία (δείτε εδώ αναλυτικά).

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφία: Τουρκική παραβίαση της Σύμβασης της UNESCO και βαριά σκιά στην εικόνα της

Με μία σκληρή ανακοίνωση απαντάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και την μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί.

Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη για το ζήτημα αυτό που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Και προσθέτει: «Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της».

«Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του».

«Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει.

«Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών», καταλήγει.

Νέα παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκίας

Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια νέα δήλωση για την Αγία Σοφία στην ιστοσελίδα Hellas Journal και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Αγιά Σοφιά και επίσημα τζαμί

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, το μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας που πλέον χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως τζαμί.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τον λόγο πήρε στο τέλος ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης Αλί Ερμπάς, ο οποίος είπε στο τέλος πως πλέον η Αγία Σοφία είναι ένας ναός του Ισλάμ, που είναι θρησκεία της ειρήνης και του ανθρωπισμού.

Μίλησε δε κρατώντας στο χέρι ένα ξίφος.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε αναγνώσει στίχους του Κορανίου.

Πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην Αγία Σοφία, από τις πρώτες πρωινές ώρες, για να είναι παρών σε αυτή την πρώτη προσευχή. Νωρίς το μεσημέρι όλοι οι χώροι γύρω από τον ναό είχαν πλέον γεμίσει και δεν χωρούσαν άλλοι προσκυνητές.

Ερντογάν: Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να μετατραπεί πλήρως η Αγία Σοφία σε τζαμί

Μετά τη μουσουλμανική προσευχή στη Αγιά Σοφία, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι  το μνημείο αυτό πολιτιστικής κληρονομίας επέστρεψε στην πραγματική της μορφή.

«Δείχνει τη σημασία αυτής της ενέργειας και πιστεύω ότι μετά από σήμερα, θα κάνουμε τις δέουσες συνεννοήσεις για τη συνέχιση των έργων αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας», είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής επιστροφής θα συνεχιστεί όπως πρέπει και ευχαριστώ τον Θεό, πως εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μπαχτσελί, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την τωρινή λειτουργία του μνημείου».

Υπενθυμίζεται ότι, η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι Αρχές της Τουρκίας είχαν ανακοινώσει ότι το 1.000 πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, όπως μεταδίδει το σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ellada

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: